Linkovi

SAD: Optimizma ima, dogovora (još uvijek) nema


Teško je biti siguran da će dogovor postignut jučer u Senatu biti podržan i u Zastupničkom domu, gdje su Republikanci u većini. Danas se to nije desilo.

Jučerašnji poslijepodnevni susret predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame sa stranačkim liderima u Kongresu, do kojeg je trebalo doći u Bijeloj kući, odgođen je da bi tokom današnjeg dana senatori i kongresmeni iz obje stranke imali više vremena za postizanje dogovora. Ta mogućnost nagovještavana je u izjavama stranačkih lidera u Senatu, a u Zastupničkom domu danas je vođena rasprava od čijeg pozitivnog ishoda uveliko ovise odluke kojima bi bila prekinuta privremena blokada rada vlade i podignut nivo nacionalnog duga u narednom periodu.

I bez jednog i bez drugog posljedice po američku i svjetsku ekonomiju bile bi vrlo ozbiljne. Trenutak nelikvidnosti Sjedinjenih Država, 17. oktobar, je na dohvat ruke, a kompromisa još uvijek nema.

Jučer je gospodin Obama dio dana proveo sa volonterima jedne humanitarne kuhinje. Neki od njih su vladini uposlenici na čekanju. Predsjednik im nije mogao reći kada će nazad na radna mjesta:

"Ulazimo u treći tjedan blokade koja je potpuno bila nepotrebna."

Nekoliko sati kasnije stranački lideri u Senatu Harry Reid, Demokrata, i Mitch McConnell, Republikanac, saopštili su da je dogovor na dohvat ruke:

"Veliki sam optimista. Postići ćemo dogovor, otvoriti vladu, biti u stanju plaćati državne obaveze, početi pregovore o dugoročnom fiskalnom ozdravljenju."

"Imali smo priliku tokom dva, tri protekla dana za konstruktivnu razmjenu
stajališta o tome kako napred. Ti razgovori se nastavljaju. I ja dijelim optimizam da ćemo doći do rezultata prihvatljivog za obje strane."

Za sada izgleda da su Republikanci odustali od uslovljavanja promjena u primjeni Obamacare-a, Zakona o zdravstvenom osiguranju, a da Demokrati vrše pritisak i za okončanje sekvestra, neselektivnog i automatskog kresanja budžetskih troškova.

Niko sa sigurnošću ne zna kakve bi bile posljedice bez dogovora o podizanju nivoa nacionalnog duga, kaže direktor finansijskog sektora kompanije Yahoo Rick Newman i dodaje:

"Mislim da bi bio pokrenut niz nepredvidljivih lančanih reakcija na finanasijskim tržištima. Niko ne zna šta će biti ukoliko u pitanje bude dovedena pouzdanost obveznica američke vlade."

Profesor univerziteta Yale Robert Schiller, jedan od trojice Amerikanaca koji su dobili Nobelovu nagaradu za ekonomiju, ističe da su zatvaranje vlade i nivo nacionalnog duga više politička, a manje ekonomska pitanja i da je upravo zbog toga dogovor moguć.

"Moj je osjećaj da svijest o kooperativnosti još uvijek postoji i da ćemo izbjeći kašnjenje u plaćanju obaveza."

Ipak, teško je biti siguran da će dogovor postignut u Senatu biti podržan i u Zastupničkom domu gdje su Republikanci u većini. Danas se to nije desilo.

Američki ministar finasija Jack Lew upozorio je da će američka vlada, bez odluke o novom, višem limitu nacionalnog duga, ostati sa samo 30 milijardi dolara pri ruci. To znači da će, preko noći, ostati bez novca za penzije, zdravstvenu zaštitu i mnoge druge unutarnje bužetske obaveze. A takođe i bez novca za otkup državnih obveznica kada počnu pristizati na naplatu.

SAD: Optimizma ima, dogovora (još uvijek) nema
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
XS
SM
MD
LG