Linkovi

SAD: Uskoro više tranparentnosti u korištenju drona


Vođa afganistankih Talibana u Pakistanu Mullah Akhtar Mansoor bio je meta napada dronom prije desetak dana
Vođa afganistankih Talibana u Pakistanu Mullah Akhtar Mansoor bio je meta napada dronom prije desetak dana

Udarima drona, u poređenju sa konvencionalnim vojnim napadima, minimiziraju se civilne žrtve. Ključ je u ravnoteži efekata i posljedica napada tom vrstom oružja.

Sjedinjene Američke Države su posljednjih godina učestalo koristile dronove, bespilotne letjelice, za napade i likvidaciju istaknutih terorističkih vođa i pripadnika terorističkih grupa. Nedavno je u napadu iz drona u Pakistanu ubijen lider afganistanskih Talibana, a u martu u Somaliji najmanje 150 boraca militantne grupe al-Shabab. Administracija predsjednika Baracka Obame priprema, po prvi put otkako se dronovi koriste za napade na teroriste i militante, izvještaj o efektima te vrste zračnih udara.

To će biti prvi korak u očekivanju veće transparentnosti programa dugo obavijenog tajnošću, korak kojeg organizacije i grupe koje promoviraju i bore se za poštivanje i zaštitu ljudskih prava dugi niz godina traže, insistirajući da se objelodane podaci, činjenice i druge bojne okolnosti udara dronima, specifičnog vida borbe protiv terorista i terorizma čije su postojanje Sjedinjene Države do prije godinu, dvije odbijale priznati i potvrditi.

Rita Siemion, predstavnica grupe HUMAN RIGHTS FIRST, ističe:

"Govoriti vjerujte nam, naši su standardi visoki, činimo najbolje što možemo.... zaista nije dovoljno. Mora biti objelodanjeno mnogo, mnogo više....."

Administracija predsjednika Obame obećala je to mnogo, mnogo više.... U izvještaju koji će biti uskoro objavljen biće precizirano koliko je terorista, militanata, boraca, civila.... ubijeno i poginulo u udarima američkih drona od 2009. godine na ratištima Iraka, Afganistana, Sirije i drugih područja na kojima djeluju teroristi.

Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, o tome kaže:

"Nismo bili donedavno spremni javno ni priznati da se to dešava. Sada kada smo odlučili da regularno, redovno objavljujemo podatke o efikasnosti tih napada mislim da to predstavlja veliki, temeljni napredak u pravcu transparetnosti upotrebe drona."

Izvještaj samo o žrtvama tih napada nije dovoljan, ističu predstavnici grupa za žaštitu ljudskih prava. Administracija bi trebalo da pojasni koga sve smatra neprijateljskim borcima, militantima, teroristima, da precizira direktne i neposredne prijetnje, mogućnosti zarobljavanja i da precizira politiku upotrebe drona, dodaje Rita Siemion:

"Sve što je urađeno do sada, utvrđivanje standarda, određivanje granica i obima napada, potrebno je cjelovito i uredno kodificirati tako da predsjednik Obama ne ode iz Bijele kuće ostavljajući iza sebe jednu vrstu rata bez granica i kraja."

Osnivač Fondacije za odbranu demokracije John Hannah bio je u administracijama presdjednika Bila Clintona i George W. Busha savjetnik za borbu protiv terorizma. Jedan je od onih koji su oštro kritikovali formiranje vojnog zatvora u bazi Guantanamo na Kubi. Za upotrebu drona kaže:

"Administracija predsjednika Obame gotovo je potpuno odustala od zarobljavanja terorista i pribavljanja informacija od njih. Umjesto toga odlučila je da bude, kada su teroristi u pitanju, sudija, porota i egzekutor."

Udari dronima efikasna su taktika u zemljama poput Yemena i Pakistana, u kojima vlade nisu voljne, ili nisu sposobne da progone teroriste. Udarima drona, u poređenju sa konvencionalnim vojnim napadima, minimiziraju se civilne žrtve. Ključ je u ravnoteži efekata i posljedica napada dronima, ističe John Hannah:

"Krajnje je neohodno osigurati i kreirati sve potrebne standarde da bi došli do te ravnoteže. Ne smijemo dozvoliti da, boreći se protiv terorizma i ekstremizma, pređemo liniju nakon koje bi Sjedinjenje Države utonule u nepoštivanje međunarodnih običaja i zakona ratovanja."

To je izazov koji će trajati i narednih godina, uporedo sa američkim korištenjem drona kao snažne komponente protiv-terorističke borbe.

SAD: Uskoro više tranparentnosti u korištenju drona
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

XS
SM
MD
LG