Linkovi

SAD - Evropa - Rusija: Američkim plinom protiv ruskih ucjena


Američki prirodni plin će u tečnom stanju, ogromnim tankerima, biti dopreman do luka u Poljskoj.
Američki prirodni plin će u tečnom stanju, ogromnim tankerima, biti dopreman do luka u Poljskoj.

Prva pošiljka američkog prirodnog plina u tečnom stanju stigla je u Poljsku prošlog mjeseca. Poljska se nada da bi mogla postati evropski centar te vrste uvoza.

Tokom prošlotjedne posjete Poljskoj predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je čvrsto obećao da će snažno podstaći izvoz američkog prirodnog plina u tečnom stanju u zemlje centralne Evrope, kako bi bila smanjena ovisnost tih država od uvoza prirodnog plina iz Rusije. Mnoge evropske zemlje optužuju Moskvu da koristi tu vrstu energenta kao političko oruđe. Analitičari procjenjuju da bi to vodilo još jednom američko-ruskom sudaru, ovog puta u oblasti energetskog snabijevanja regiona.

"Amerika je spremna pomoći Poljskoj i drugim evropskim državama u širenju izvora snabdijevanje energentima tako da nikada više ne budu taoci jednog snabdjevača" ­– rekao je, pored ostalog, predsjednik Sjedinjenih Država.

Sada je taj snabbjevač Rusija. Gazrom, ruska državna kompanija, obustavila je dotok plina u Ukrajinu 2015. godine, ostavivši zemlju bez ključnog izvora prihoda, uveliko poremetivši i snabdijevanje plinom zemalja istočne Evrope.

Marek Matraszek, lobista Centra za saradnju evropskih vlada, ističe:

"Ključni stub ruske spoljne politike je korištenje plina i energije kao poluge dominiranja nad centralnom Evropom."

Prva pošiljka američkog prirodnog plina u tečnom stanju stigla je u Poljsku prošlog mjeseca. Poljska se nada da bi mogla postati evropski centar te vrste uvoza.

U Varšavi je održan samit nazvan „Inicijativa tri mora“ kojem su prisustvovali lideri desetak istočno-evropskih država i američki predsjednik. Tom prilikom Trump je posebno naglasio da Sjedinjene Države nikada neće koristiki energiju kao političko oruđe.

Grzegorz Malecki, analitičar fondacije Casimir Pulaski, i nekadašnji čelnik poljske obavještajne agencije, ističe da će Rusija pomno pratiti američke ekonomske poteze i dodaje:

"Ako novi izvor snabdijevanja plinom bude funkcionirao, ako bude građena nova infrastruktura, to može dovesti do promjene ruskog pristupa. Vlada Poljske vjerojatno računa na to. Rusija može promijeniti politiku prema Poljskoj zbog energije."

Rusija ima svoje planove. Otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2, planirano za 2019. godinu, moglo bi udvostručiti ruske kapacite za izvoz plina direktno u Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu. Istočno-evropske zemlje žele da taj projekat bude blokiran.

Marek Matraszek o tome kaže:

"Ako želimo snabdijevanje centralne Evrope američkim tečnim plinom, onda takođe želimo da Sjedinjene Države budu čvrsto protiv projekta Sjeverni tok 2, a to znači i čvrst odnos prema Rusiji."

Ako sporazumi o izvozu američkog prirodnog plina u tečnom stanju u Evropu budu ostvarivani, to bi moglo imati širi odraz na američko-ruske odnose, uvjeren je John Hannah, analitičar vašingtonske Fondacije za odbranu demokracije:

"Mislim da bi se sve to moglo desiti relativno vrzo i na način koji bi Sjedinjenim Državama dao mnogo jaču polugu nad Putinom i Rusima i prisiliti ih da odustanu od nekih već viđenih agresivnih aktivnosti, ne samo u Evropi, nego i protiv Sjedinjenih Država."

Američki predsjednik ostaje otvoren za poboljašanje odnosa sa ruskim predsjednikom. Nova američka energetska politika prema Evropi mogla bi, međutim, biti još jedan povod neslaganja Bijele kuće i Kremlja.

SAD - Evropa - Rusija: Američkim plinom protiv ruskih ucjena
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG