Linkovi

SAD: Sekvestar .... opcija za sada


SAD: Sekvestar .... opcija za sada
SAD: Sekvestar .... opcija za sada

Republikanci i Demokrati u takozvanom super-komitetu nisu uspjeli da se dogovore o smanjivanju američkog deficita od hiljadu i dvije stotine milijardi dolara u narednih deset godina. Zakonom usvojenim sredinom godine precizirano je da će u tom slučaju, automatsko kresanje troškova unutar federalnog budžeta za isti iznos početi 2013. godine.

Međustranačkim dogovorom o smanjenju nacionalnog duga i kresanju budžetske potrošnje, i zakonom usvojenim na osnovu tog dogovora, precizirano je ... ili saglasnost u super-komitetu ili sekvestar, obavezno, automatsko kresanje federalnog budžeta za jednak iznos u desetogodišnjem periodu. Kako Republikanci i Demokrati u tom komitetu, po šest iz obje stranke, nisu uspjeli da se dogovore o smanjivanju američkog deficita od hiljadu i dvije stotine milijardi dolara u narednih deset godina sekvestar je sada, a ne dogovor, opcija.

Predsjednik Obama kontatuje:

„Na jedan, ili drugi način moramo smanjivati deficit.“

Sekvestar znači velika kresanja unutar mnogih programa, od državnih subvencija, preko transporta, do zdravstvene zaštite starih. Takođe i duboko kresanje budžeta za odbranu.

SAD: Sekvestar .... opcija za sada
SAD: Sekvestar .... opcija za sada

Ta opcija povod je za nezadovoljstvo u obje stranke. Mnogi Demokrati se protive kresanju izdvajanja za infrastrukturu i državne zdravstvene i socijalne programe. Republikanci upozoravaju da će sigurnost biti ugrožena ako budžet Ministarstva odbrane bude smanjen, a kongresmen Howard McKeon, Republikanac ističe:

„Sistem nacionalne odbrane je već dao dovoljno redukciji deficita.“

Ministar odbrane Leon Panetta upozorava:

„Ako princip sekvestra bude primijenjen, smanjenje budžeta Pentagona biće udvostručeno i to će devastirati našu nacionalnu odbranu.“

Sekvestar su slijepe budžetske makaze koje ne ostavljaju prostora za prioritete, kaže politički analitičar Bruce Katz i dodaje:

„Možemo rezati glupo, možemo kresati pametno. Sekvestar kao metod je glupa strategija.“

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney ističe da Bijela kuća na moguće posljedice automatskog kresanja gleda kao na nužnost...

„....čija je svrha, namjena da senatore i kongresmene prisili da učinkovito djeluju.“

I kongres može pokušati da usvoji legislativu kojom će blokirati automatsko kresanje troškova unutar budžetskih stavki. Predsjednik Obama ističe da je novi plan o manjivanju deficita dobro došao, ali samo pod uslovom da bi i tim planom taj deficit bio smanjen koliko i sekvestrom. Inače, upozorava gospodin Obama:

„U Kongresu neki već zagovaraju odustajanje od sekvestra. Moja poruka je jasna – bez novog, dogovorenog i usvojenog plana smanivanja deficita ja ću staviti veto na svaki pokušaj sprečavanja automatskog smanjivanja deficita.“

Upozorenje na mogućnost korištenja prava veta može uveliko uvjetovati suštinu i žestinu novih među-stranačkih rasprava o bužetu tokom iduće godine, godine u kojoj će se Amerikanci izjašnjavati o predsjeniku, svih 435 članova Zastupničkog doma i 33 senatora.

XS
SM
MD
LG