Linkovi

SAD: Da li je prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima kršenje ustavnih prava?


Sjedište američke Agencije za nacionalnu sigurnost
Sjedište američke Agencije za nacionalnu sigurnost

Zahvaljući prikupljanju podataka o telefonskim razgovorima u SAD su osujećene 54 terorističke zavjere.

Najviši zvaničnici obavještajnih agencija tvrde da vlada Sjedinjenih Država obimnim programima praćenja telefonskih razgovora i internet-komunikacija ne krši i ne povrjeđuje prava privatnosti američkih građana. U saslušanju održanom u senatskom Odboru za pravosuđe oni su istakli da programi te vrste pomažu otkrivati i predupređivati terorističke prijetnje i napade. Svega nekoliko sati prije tog saslušanja nadležni predstavnici administracije predsjednika Obame objavili su dokumente o detaljima programa praćenja telefonskih razgovora čije je postojanje javnosti otkrio bivši obavještajni analitičar Edward Snowden.

Saznanja da američka vlada prati i prikuplja podatke o telefonskim razgovorima zabrinula je mnoge smatra predsjednik senatskog odbora Patrick Leahy:

"Mislim da strpljenje Amerikanaca kopni. Ono što u našoj demokratiji mora mnogo više da brine je pad povjerenja Amerikanaca."

O detaljima programa praćenja telefonskih razgovora koje je obznanila američka administracija zamjenik ministra pravosuđa James Cole je rekao:

"To su podaci koje su vodile i pohranjivale telefonske kompanije. U te podatke uključene su informacije o pozivanim brojevima, vremenu i trajanju poziva. Arhivirani podaci ne sadrže imena ili druge indentifikacione podatke. Ne sadrže ni podatke o lokacijama poziva mobilnim telefonima, kao ni snimke razgovora."

Sve u svemu, prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima pomagalo je borbu protiv terorizma, istakao je zamjenik direktora Agencije za nacionalnu sigurnost John Inglis:

"Otkrili smo i osujetili, zahvaljući tim programima, 54 zavjere."

U Zastupničkom domu Kongresa prijedlog o ograničavanju praćenja telefonskih razgovora nije dobio potrebnu većinu. Ni u Senatu nije bilo dovoljno glasova za odluku o gašenju tih programa. Više senatora je, poput Sheldona Whitehousa, izrazilo nezadovoljstvo skrivanjem informacija o tim programima:

"Sada imamo mnogo dobrih informacija koje pomažu Amerikancima da shvate te programe. Ali, te su infromacije stigle kasno. Stigle su kao odgovor na postupak Edwarda Snowdena. Nije bilo organiziranog plana kako racionalno publicirati te informacije kako bi i Amerikanci mogli učestvovati u raspravi."

Obimno prikupljanje podataka ima negativan uticaj na osjećanje osobne slobode smatra Jameel Jaffer iz Američke unije za građanske slobode:

"Ljudi, kada znaju da vlada može pratiti svaki njihov pokret, svaki telefonski poziv, svako pretraživanje na Googleu drugačije će se ponašati. Bježaće od kontroverznih web-stranica, suzdravaće se od uključivanja u nevladine organizacije, sudržavaće od upražnjavanja prava koje im ustav garantira."

Nije to baš tako, ističe Robert Litt, glavni savjetnik u uredu direktora Nacionalne obavještajne agencije:

"Prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima nije kršenje ničijih ustavnih prava."

I po njegovoj ocjeni obznanjivanje postojanja programa praćenja telefonskih razgovora i on-line komunikacija nanijelo je štetu sposobnosti američke vlade da štiti i zaštiti Sjedinjene Države.
SAD: "Prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima nije kršenje ničijih ustavnih prava."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
XS
SM
MD
LG