Linkovi

SAD: Ekologija ili ekonomija?


Prosvjednici pred Bijelom kućom
Prosvjednici pred Bijelom kućom

Isto kao i organizatori prosvjeda protiv gradnje naftovoda, i zagovornici realizacije projekta Keystone XL planiraju organizirati skupove podrške.

Proteklog vikenda na hiljade prosvjednika okupilo se u Washingtonu tražeći od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame da vrlo odlučno djeluje na daljem sprečavanju nepovoljnih klimatskih promjena i zaštiti životne sredine.
Prosvjednici su jučer formirali dugu kolonu od nacionalnog mola do Bijele kuće. Njihova osnovna poruka predsjedniku Obami je da ne dozvoli realizaciju projekta gradnje 3.000 kilometara dugog naftovoda Keystone XL od Kanade do obale Meksičkog zaliva. Taj projekat bi, kako smatraju, bio štetan po prirodnu okolinu i rezultirao još većim ispuštanjima plinova u atmosferu. Takođe su od gospodina Obame tražili da američka vlada definira nove, strožije standarde ispuštanja plinova iz termoelektrana.

„Zabrinuti smo i predsjednik Obama bi trebalo da posveti punu pažnju onome što ljudi žele, a ne onome što korporacije hoće“ – rekla je Leslie, jedna od prosvjednica

Organizacije za zaštitu okoline se nadaju da će uspjeti organizirati najveće ekološke prosvjede u američkoj povijesti.

Obraćajući se prosvjednicima Bill McKibben, predstavnik orgranizatora protesta je u jednom trenutku uzviknuo:

„Mi smo antitijela u borbi protiv visoke temperature naše planete.“

State Department bi trebalo da objavi analizu eventualnih negativnih uticaja projekta Keystone XL nakon izmjena projektovane trase gradnje kako bi se zaobišla ekološki osjetljiva područja.

S druge strane, zagovornici gradnje naftovoda optužuju administraciju predsjednika Obame da je četverogodišnjim zamrzavanjem tog projekta negativno uticala na američku ovisnost o uvoznoj nafti i sprečavala otvaranje hiljada novih radnih mjesta.

„Vjerujem da je predsjednik, politički motiviran, naglašeno favorizirao investiranje u ekološki čistiju energiju. Naše emisije karbon-dioksida u atmosferu su sada manje nego prije 20 godina“ - ističe kongresmen Ed Whitfield.

Isto kao i organizatori prosvjeda protiv gradnje naftovoda, i zagovornici realizacije projekta Keystone XL planiraju širom Sjedinjenih Država organizirati skupove podrške tom projektu. Argumenti i jednih i drugih, ekološki ili ekonomski, su vrlo ubjedljivi.
SAD: Ekologija ili ekonomija?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
XS
SM
MD
LG