Linkovi

Visoki američki zvaničnici u Pekingu


Državni sekretar Kerry
Državni sekretar Kerry

Američki državni sekretar John Kerry i ministar obrane Chuck Hagel se nalaze u Pekingu radi razgovora sa svojim kineskim kolegama o ekonomskim i vojnim pitanjima. Washington i Peking se ne slažu da Japan preuzme aktivniju ulogu u sukobima koji se odvijaju izvan japanskih granica.

Državni sekretar Kerry je stigao na sastanak o strateškim i ekonomskim pitanjima s kojima se sučeljavaju Kinezi i Južna Koreja, pogotovo u svjetlu japanske odluke da aktivira svoje vojne snage.

S okončanjem zabrane iz 1945. godine o sudjelovanju japanske vojske izvan svojih granica, japanski vojnici će sada tješnje suradjivati s vojskama drugih zemalja u treniranju i mirovnim misijama.

Japanski premijer Shinzo Abe kaže da se time štite japanski državljani, i dodaje:

"Ako smo bolje pripremljeni, možemo vjerovatno zastrašiti one koji bi željeli napasti Japan. "

U Washingtona je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki pozdravila taj potez rijecima:

"Da bi se to izvelo na uspješan način, važno je da sve bude uradjeno transparentno. Možemo održati otvoren dijalog s Japanom oko cijelog niza pitanja, uključujući našu suradnju u polju sigurnosti i partnerstva. Očekujemo da će tako i biti.

Medjutim kineski predsjednik Xi Jinping i predsjednik Južne Koreje Park Geun-hye kažu da bi aktivnija japanska vojska mogla predstavljati prijetnju regionalnoj stabilnosti. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei kaže:

"Zahtijevamo da Japan pokaže poštovanje prema našim zabrinutostima u odnosu na bezbjednost svojih azijskih susjeda. To ne smije naškoditi kineskoj suverenosti i sigurnosti, i ne smije naškoditi regionalnom miru."

Protivljenje Kine i Južne Koreje ovom potezu Japana komplicira politiku Sjedinjenih Država u regionu, kaže profesor na univerzitetu Yonsei John Delury i dodaje:

"Oni će pronaći neki način da predstave neku vrstu ujedinjenog fronta protiv premijera Japana. Naravo, to stavlja Sjedinjene Države u neugodan položaj. "

Neugodan položaj posebno zbog toga što i Kina i Južna Koreja vode teritorijalne sporove s Japanom. Analitičar pri Institutu American Enterprise Michael Auslin kaže da je ovo šansa za Kinu:

"Kina je učinila sve što može da pomogne u pogoršanju odnosa izmedju Južne Koreje i Japana. Medjutim, vjerujem da i Seoul i Tokio shvataju da ako i ne voliš svog susjeda, moraš živjeti s njim. A to nije lako ako je susjed prijetnja. "

Južna Koreja je saopćila da nikada neće dozvoliti japanskim snagama da imaju utjecaj na Korejskom poluotoku bez pristanka vlade u Seoulu. Oni stoga traže od Tokija da novo stanje u svojim vojnim snagama održavaju samo u okviru saveza sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG