Linkovi

Ograničenja na strana ulaganja - najveći problem za američke kompanije u Kini


China economy trade
China economy trade

Ograničenja na strana ulaganja i autorska prava nalaze se među prvih deset stvari koje najviše brinu američke biznismene koji posluju u Kini

Predsjednik Američko-kineskog poslovnog vijeća - jedne koalicije američkih biznisa koji posluju u Kini – John Frisbie kaže da su za američke kompanije ključna pitanja kineska ograničenja na strana ulaganja i zaštita autorskih prava.

Kad je Frisbie početkom ovog mjeseca s desetak američkih poslovnih ljudi posjetio Kinu kineska ograničenja na strana ulaganja bila su bitno pitanje za obje strane. "Investicije su jedno vrlo važno područje za obje ekonomije i smanjivanje prepreka ulaganjima bi vjerojatno pomoglo objema ekonomijama jer izravnije ulaganje stvara nova radna mjesta. U to nema sumnje. Ima mnogo toga što oni mogu učiniti po tom pitanju, a ima vjerojatno nešto što bismo mogli i mi učiniti".

U razgovoru s novinarima ovaj tjedan u Washingtonu, John Frisbie je rekao kako je došlo vrijeme za Kinu da se pozabavi tim problemom i smanji ograničenja na ulaganja. "Kina ima popriličan popis industrijskih sektora i proizvodnih područja gdje su strani ulagači ograničeni na to da ulaze u joint-venture projekte s kineskim partnerima ili čak u nekim slučajevima imaju manjinski dio vlasništva u tim joint-vetutre projektima s kineskim partnerima.

U takvim aranžmanima američke kompanije brinu da će biti primorane na transfer tehnologije i osjetljivih informacija kineskim partnerima. John Frisbie kaže da su uz investicije, autorska prava i jednaki tretman u poslovanju bila ključna pitanja koja su američki biznismeni tražili od Kine da riješi.

Dodao je da iako američke kompanije smatraju da je kampanja anti-piratstva od devet mjeseci, koju je Peking pokrenuo prošle godine, bila korisna, potrebna je jedna permanentna i striktnija mjera. "Treba usvojiti međunarodne standarde o kaznenom gonjenju kako bi se to sprječavalo i uvesti stroge kazne u slučajevima kad se to radi u komercijalne svrhe. Kina to još nije učinila".

Američki poslovni čelnici kažu da se nadaju da će po tom i drugim pitanjima biti postignut značajni napredak drugi tjedan kad će se sresti s kineskim dužnosnicima na novom krugu razgovora Američki-kineske zajedničke komisije o trgovini u mjestu Chengdu. Američko-kinesko poslovno vijeća ima više od 200 članova – od velikih američkih korporacija do malih biznisa i odvjetničkih tvrtki i stručnjaka za konzalting.

Prema jednoj novoj anketi među članovima, ograničenja na strana ulaganja i autorska prava nalaze se među prvih deset stvari koje najviše brinu američke biznismene koji posluju u Kini. John Frisbie kaže da neke od izazova pred američke kompanije postavlja politika kineske vlade. "Prilično konstantno kadrovi su glavno pitanje – mogućnost da zapošljavate ljude u nekom okruženju i da ih zadržite, jer mnogo kompanija, uključujući i kineske, jure za radnom snagom s istim talentima, pritisak koji se stvara zbog protoka te radne snage i kompenzacija i beneficija koje morate osigurati… Ako poslujete u Kini, to će najvjerojatnije biti vaša najveća glavobolja".

Još jedno pitanje koje ograničava sposobnost kompanija da se šire u Kini jest bezbroj dozvola za poslovanje koje su potrebne i problemi s njihovim izdavanjem u nekom razumnom vremenskom roku. John Frisbie kaže da je sve veća cijena rada, materijala, nekretnina, komunalija i poreza najveća briga za američke kompanije u Kini. "Svake godine tražimo od kompanija da ocijene neko konkretno područje poslovanja u Kini u razdoblju od 12 mjeseci; da li je bilo bolje, gore ili ostalo isto. Jedno koje se stalno pojavljuje na vrhu pogoršanja jesu povećanja troškova. Sve je skuplje poslovati u Kini".

Frisbie dodaje da sve veći troškovi na različite načine utječu na različite kompanije. Tvrtke koje koriste Kinu kao bazu s niskim troškovima proizvodnje, mogle bi preseliti svoje operacije negdje drugdje. Kompanije koje su koncentrirane na kinesko tržište, vjerojatno će ostati. Međutim, prema Američko-kineskom poslovnom vijeću, većina njegovih članica zabilježila je prošle godine dvoznamenkasti rast prihoda.

XS
SM
MD
LG