Linkovi

SAD: Nije pomoglo ni 40 milijardi dolara


Dolina San Joaquin je industrijski koridor između Los Angelesa i San Franciska, a zbog smoga jedno je od američkih područja sa najvećim procentom astme kod djece.

Američka savezna država Kalifornija prošlog tjedna bila je u vrhu udarnih vijesti zbog produžavanja važnosti postojećih, vrlo oštrih zakona o očuvanju okoline i sprečavanju negativnih klimatskih promjena do 2030. godine. Unatoč svim naporima na zaštiti okoline, pojedini dijelovi te savezne države ne uspijevaju eliminirati smog, dugi niz godina intenzivnu prijetnju ljudskom zdravlju, posebno štetnom po zdravlje djece.

Posljedice trpe Natalie Sua i njeno šestoro djece sa kojima živi u Fresnu, u dolini San Joaquin. Dva njena sina imaju astmu:

"Živimo uz željezničku prugu. Prašina se diže prilikom svakog prolaska voza i uz sav ostali smog, dani lošeg, zagađenog zraka su vrlo česti. Tokom takozvanih crvenih dana djeca ne mogu vani zbog astme koja tih dana biva mnogo intezivnija."

Dolina San Joaquin proteže se u podnožju dva planiska lanca koji ograničavaju strujanja zraka. A zagađivača zraka je na tom prostoru podosta. Uz mnoge farme, dolina je i industrijski koridor između Los Angelesa i San Franciska. I upravo zbog toga dolina San Joaquin je jedno od područja sa najvećim procentom astme kod djece.

Kevin Hamilton, iz Centra za prevenciju astme, ističe:

"Od kada sam se počeo baviti terapijom disajnih organa, svi mi u službama hitne medicinske pomoći znali smo koji su dani dani intenzivnog prisustva smoga zbog velikog broja astmatičara koji su se gušili, povraćali i imali teške glavobolje."

Regionalne vlasti do sada su potrošile oko 40 milijardi dolara u pokušajima pročišćavanja zraka, ali bez nekog velikog uspjeha. Područje doline San Joaquin moglo bi ostati i bez dvije milijarde dolara finansijske pomoći američke vlade ukoliko izostane značajnije poboljšanje čistoće zraka.

Sayed Sadredin, iz regionalnog Centra za kontrolu zraka, o tome kaže:

"Ako dobijemo određenu finansijsku pomoć kalifornijske vlade i američke vlade, možemo pomoći, primjera radi, vlasnicima zastarjelih kamiona da kupe nove kamione koji i do 90 procenata manje zagađuju okolinu. Pokušavamo se izboriti za tu pomoć, a takođe tražimo pomoć, i od kalifornijeske i od federalne vlade, u definiranju efikasnije regulative."

Uz pomoć, bilo čiju i bilo kakvu, opasnost po zdravlje i živote stanovnika doline San Joaquin neće biti otklonjenja preko noći. Zbog oboljenja izazvanih, ili pospješivanih, udisanjem teško zagađenog zraka na tom području prosječno godišnje umire 1.200 osoba.

Za Natalie Sua mogućnosti su ograničene:

"Želim da se negdje preselim, ali to je teško. Jednostavno, prisiljena sam živjeti ovdje. Mrzim to reći, ali moram."

Ostati znači i dalje biti izložen i nositi se sa, po zdravlje, teškim posljedicama udisanja teško zagađenog zraka.

SAD: Nije pomoglo ni 40 milijardi dolara
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG