Linkovi

SAD: U ambasadi BiH obilježena 10. godišnjica formiranja OS BiH


Saradnja OS BiH i SAD je vrlo intenzivna, uz puno poštovanje najmoćnije svjetske oružane sile prema daleko manjoj, bosanskohercegovačkoj armiji.

Danas je u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama obilježena 10. godišnjica formiranja jedinstvenih bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Oficijelni dio počeo je odavanjem počasti dvojici nedavno ubijenih bosanshercegovačkih vojnika. Nakon minute šutjnje uslijedilo je intoniranje bosanskohercegovačke i himne Sjedinjenih Država. Brojne goste, diplomatske i vojne predstavnike drugih zemalja i armija pozdravili su pukovnik Davorin Vućić i njegova ekselencija ambasador Haris Hrle.

U kratkim podsjećanjima istakli su da su Oružane snage BiH prošle kroz trnovit put objedinavanja tri vojne komponente, međusobno suprostavljne tokom rata u Bosni i Hercegovini, do jedinstvene armije čiji pripadnici uspješno obavljaju odgovorne zadatke u međunarodnim vojnim misijama mira i čine efikasan i snažan oslonac građanima, posebno u slučajevima elementarnih nepogoda koje ne mimoilaze ni Bosnu i Hercegovinu.

O tom trnovitom putu izrastanja bosanskehercegovačkih oružanih snaga posebno inspirativno govorio je general Walter Lord, u dva navrata predstavnik američke armije u Bosni i Hercegovini. Prilikom prvog boravka 2002. godine, istakao je da je bio pesimista jer se skepticizam u uspješan ishod osjećao na mnogim stranama. Desetak godina kasnije, general Lord tada na čelu misije NATO-saveza u Bosni i Hercegovini bio je, kako je rekao, iznenađen duhom zajedništva, opremljenosti, obučenosti i profesionalizma u svim segmentima Oružanih snaga BiH. Kao potvrdu za to što govori, geleral Lord podsjetio je prisutne da su pripadnici Oružanih snaga BiH vrlo uspješno odgovorili svim obavezama u Iraku, i da to sada čine u okviru međunarodnih mirovnih misija u Afganistanu, Kongu i Maliju.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država je vrlo intenzivna, uz puno poštovanje najmoćnije svjetske oružane sile prema daleko manjoj bosanskohercegovačkoj armiji, i istakao je u izjavi za Glas Amerike pukovnik Davorin Vučić. Kao jedan od primjera naveo otvorenost američkih vojnih akademija, čuvenog West Pointa i Zrakoplovne akademije, za kadete iz Bosne i Hercegovine.

Zdravicom u čast prijateljstva Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, oružanih snaga dvije zemlje i Nacionalne garde savezne države Maryland, sa kojom bosanskohercegovačko Ministarstvo odbrane i Oružane snage sarađuju na realizaciji brojnih vojnih i građanskih projekata, završen je oficijelni dio obilježavanja desete godišnjice Oružanih sna BiH.

Jedan od prisutinih bio je i američki diplomata Raffi Gregorian, nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini, koopredsjedavajući Komisije za vojnu reformu. Konačni cilj reforme trebalo je da bude formiranje jedinstvenih bosanskohercegovačkih oružanih snaga. Ljubazno odbivši molbu za zvaničnu izjavu zbog pravila koja ga obavezuju kao diplomatu, gospodin Gregorian je rekao da su Oružane snage BiH danas ono čemu se nadao da će biti kada je sa Nikolom Radovanovićem, prvim ministrom odbrane Bosne i Hercegovine krenuo u razbijanje svih predrasuda koje su pratile proces ujedinjavanja tri, više godina, suprotstavljene vojne komponente.

SAD: U ambasadi BiH obilježena 10. godišnjica formiranja OS BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

XS
SM
MD
LG