Linkovi

Pod Bidenovom administracijom značajno manje hapšenja imigranata


FILE - U.S. Immigration and Customs Enforcement agents arrest an immigrant in San Clemente, California, May 11, 2017.
FILE - U.S. Immigration and Customs Enforcement agents arrest an immigrant in San Clemente, California, May 11, 2017.

Izvještaji o dramatično smanjenoj imigracijskoj provedbi unutar Sjedinjenih Država izazvali su oduševljenje zagovornika prava i ismijavanje kritičara Bidenove administracije, koji su već ljuti zbog rekordne migracije na granici SAD-a i Meksika

Washington Post izvijestio je u utorak da su hapšenja imigranata bez dokumenata u Sjedinjenim Državama značajno opala u fiskalnoj 2021., koja je završila 30. septembra. Podaci američke imigracijske i carinske službe (ICE) pokazuju da je ukupno 72.000 uhapšenih najmanji broj u više od decenije, prema izvještaju novina, i oko "pola godišnjih ukupnih podataka zabilježenih" tokom Trumpove administracije.

Ukoliko se napravi poređenje, ICE-ovi službenici Operacije za provedbu i premiještanje (ERO) izvršili su 104.000 administrativnih hapšenja tokom fiskalne 2020. i u prosjeku 148.000 godišnje od 2017. do 2019. godine, navodi Post.

Glas Amerike je od ICE-a zatražio potvrdu i komentare u vezi sa podacima za 2021. godinu, koji tek trebaju biti javno objavljeni, ali agencija nije odgovorila.

Nacionalni imigracijski forum sa sjedištem u Washingtonu pozdravio je smanjenu ICE-ovu provedbu kao "dobar napredak" i "znak onoga što se događa kada se sprovođenje zakona fokusira na prijetnje javnoj sigurnosti".

Republikanski senator Bill Hagerty iz Tennesseeja imao je drugačije mišljenje.

"Drastičnim smanjenjem sprovođenja zakona o imigraciji unutar SAD-a, uprkos rekordnoj ilegalnoj imigraciji, Bidenova administracija podiže interese ilegalnih stranaca iznad prava Amerikanaca", napisao je senator na Twitteru.

Po stupanju na dužnost u januaru, predsjednik Joe Biden, demokrata, naredio je 100-dnevno zamrzavanje deportacije zajedno sa zahtjevom da se izvrši revizija politika izvršenja koje su sprovodile Carina i granična zaštita SAD-a, ICE i Služba za državljanstvo i imigraciju SAD-a.

Tri dana kasnije, republikanski državni tužilac Teksasa, Ken Paxton, podnio je tužbu da se zamrzavanje blokira. Federalni sudija privremeno je pauzirao Bidenovu naredbu, da bi je potom zaustavio na neodređeno vrijeme u februaru.

Unatoč sudskoj intervenciji, interna hapšenja ostala su na niskom nivou do kraja fiskalne godine, nastavljajući silaznu putanju tokom većeg dijela prošle decenije, djelimično zbog pandemije, ali i zbog nastojanja Bidenove administracije za "humanijim" pristupom internim hapšenjima.

DHS je nedavno najavio nove smjernice za provedbe na osjetljivim lokacijama. Očekuje se da će američki imigracijski agenti, između ostalog, izbjegavati provedbe na mjestima kao što su skupovi, vjerske ceremonije i mjesta na kojima se okupljaju djeca.

Provedba internih hapšenja ICE-a dosegla je najviši nivo sa oko 322.000 u 2011. za vrijeme bivše Obamine administracije, zatim je uslijedio pad na 110.000 u 2016. godini, prije nego što se desio porast na oko 158.000, 2018. godine za vrijeme Trumpa.

FILE - Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas updates reporters on the effort to resettle vulnerable Afghans in the United States, in Washington, Sept. 3, 2021.
FILE - Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas updates reporters on the effort to resettle vulnerable Afghans in the United States, in Washington, Sept. 3, 2021.

Sekretar Američkog ministarstva domovinske sigurnosti, Alejandro Mayorkas u septembru je najavio da će imigracijski agenti prvenstveno targetirati prijetnje nacionalnoj ili javnoj sigurnosti, kao i osobe koje od nedavno prelaze granicu.

"Prioriteti provedbe za privođenje i premještanje ostaju usmjereni na nedržavljane koji predstavljaju prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti, javnoj sigurnosti i sigurnosti granica", navodi se u dopisu DHS-a.

Mayorkas je rekao da će smjernice, koje bi trebale stupiti na snagu 29. novembra, "omogućiti našem odjelu da najučinkovitije izvrši našu misiju provođenja zakona... [i] pomoći nam da koristimo naše tužilačko diskreciono pravo kako bismo postigli pravdu."

Bidenova administracija, takođe, je obećala da će zaustaviti ICE-ove racije na radnom mjestu i fokus agenata usmjeriti na poslodavce koji zapošljavaju i iskorištavaju radnike bez dokumenata.

Tokom predsjedničke kampanje 2020. godine, Biden je obećao, kako je rekao, humanitarniji pristup imigraciji u SAD-u. Pod Trumpom, njegovim republikanskim prethodnikom, nijedan imigrant bez dokumenata nije bio izuzet od provedbe imigracije, bez obzira na godine života provedene u Sjedinjenim Državama i čiste kaznene dosijee.

XS
SM
MD
LG