Linkovi

SAD – Irak: Čekaju se procjene Pentagona


Ministar odbrane Chuck Hagel i njegovi najbliži saradnici analiziraju prve izvještaje američkog tima specijalnih savjetnika upućenih u Irak.

Američko Ministarstvo odbrane pažljivo analizira informacije i procjene specijalnih vojnih savjetnika upućenih u Irak o sadašnjem stanju iračkih snaga sigurnosti i mogućim aktivnostima sunitskih militantnih snaga. Situacija u Iraku je fluidna i kompleksna i upravo zbog toga svaki budući korak i pomoć regularnim iračkim vojnim snagama moraju biti svestrano odmjereni i racionalni.

O dodatnoj vojnoj pomoći u Washingtonu se govori sa dosta rezervi, a u Bagdadu scene, nakon eksplozija automobila-bombi, koje bi, strahuju mnogi Iračani, mogle postati nova, tragična normalnost.

Na sjeveru Iraka, strahujući od novih napada militanata Islamske države Irak i Levant, šiitsko stanovništvo bježi spašavajući život.

"Neki su smrtno stradali pod ruševinama vlastitih kuća, mnogi su ubijeni na ulici metkom u glavu“ - govori Abbas Ali, šiit, Turkmen.

Unatoč teškom stanju u Iraku, analitičari u američkom Ministarstvu odbrane procjenjuju da ima određenog poboljšanja stanja. Iračke snage napreduju prema Tikritu i osim kontrole nad tim gradom, mogle bi povratiti i kontrolu nad najvećom iračkom rafinerijom.

Glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby ističe:

"Ne znam je li pretjerano reći da je militantski pokret zaustavljen, ali je sasvim sigurno da Iračani uzvraćaju, da se bore, da shvataju da to mora biti njihova borba."

Ministar odbrane Chuck Hagel i njegovi najbliži saradnici analiziraju prve izvještaje američkog tima specijalnih savjetnika upućenih u Irak. Nije izvjesno koliko dugo će ta analiza trajati, niti ima ikakvih naznaka da li će Pentagon predložiti išta drugo osim nastavljanja izviđačkih letova i daljeg slanja oružja i municije iračkoj armiji.

U međuvremenu Irak se sve više okreće Rusiji i Iranu, tražeći pomoć, posebno u borbenim avionima.

Eksperti, poput penzioniranog generala Jacka Keane-a, govoreći u Kongresu, ističu da je to problem:

"Činjenica je da Iran ima veliki uticaj u Iraku. Mislim da mi, sjedeći ovdje i ne čineći mnogo, ostavljamo prostor da taj uticaj dalje raste."

Bivši američki ambasador u Iraku James Jeffrey, govoreći takođe u Kongresu, smatra da Washington mora biti odlučniji i snažniji:

"U ovom trenutku upućivanje ograničenih vojnih snaga moglo bi biti faktor ravnoteže. To bi značilo veliku razliku i okončalo nagađanja da li ćemo to učiniti ili ne."

Uz vojne savjetnike na iračkom tlu, američki nosač aviona i razarači su u Perzijskom zalivu, do sada i za sada samo u posmatračkoj misiji. A uz iračke snage sigurnosti i pripadnici šiitske milicije spremni su oružjem braniti gradove i svoja svetišta od napada sunitskih militanata.

SAD – Irak: Čekaju se procjene Pentagona
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG