Linkovi

Biden ukinuo zabranu regrutovanja transrodnih osoba u američkoj vojsci


Biden potpisuje ukidanje zabranje regrutovanja transrodnih osoba u rodove američke vojske (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Biden potpisuje ukidanje zabranje regrutovanja transrodnih osoba u rodove američke vojske (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je uredbu kojom je ukinuta zabrana transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci, koja je donijeta za vrijeme Donalda Trumpa.

"Opozvao sam diskriminatornu zabranu transrodnim osobama da služe vojsku. Stvar je jednostavna: Amerika je bezbjednija kada svi koji su kvalifikovani da budu u službi to mogu da čine ponosno i otvoreno", napisao je Biden na društvenoj mreži Twitter nakon potpisa.

Time je, izvještava agencija Reuters, novi američki predsjednik ispunio predizborno obećanje koje će naići na odobravanje LGBTQ zajednice.

Transrodnim osobama odobrena je služba u američkoj vojsci na osnovu uredbe bivšeg predsjednika Baracka Obame donijete 2016.

Trump im je zabranio regrutovanje, dozvolivši do tada angažovanom osoblju da zadrže pozicije u vojsci.

Obrazlažući zabranu donijetu 2017. godine, bivši predsjednik Trump poručio je da, kako se izrazio, vojska mora biti usredsređena na pobjedu i pritom ne bude opterećena medicinskim troškovima i ometanjima zbog transrodnih pripadnika.

Izveštaj "Palm centra" za prava LGBT osoba, prezentovan novembra 2020. čiji su autori bivša vojna lica, ukazuje da je zabrana regrutovanja transrodnih osoba naštetila borbenoj gotovosti.

Američka vojska broji oko 1,3 miliona aktivnih pripadnika, podaci su koje je objavio Sekretarijat za odbranu.

Ne postoje raspoloživi zvanični podaci o broju transornih pripadnika američke vojske. Rand Corp, institut za istraživanje politike, 2016. godine izašao je sa procjenom da je oko 2.450 aktivnih pripadnika američke vojske bilo transrodno.

XS
SM
MD
LG