Linkovi

Američki sekretar za odbranu naredio analizu načina na koji vojska rješava seksualne napade


Newly confirmed U.S. Defense Secretary Lloyd Austin arrives to begin his first day in office at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., January 22, 2021. REUTERS/Tom Brenner
Newly confirmed U.S. Defense Secretary Lloyd Austin arrives to begin his first day in office at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., January 22, 2021. REUTERS/Tom Brenner

Sekretar za odbranu Lloyd Austin, u svojoj prvoj direktivi od stupanja na dužnost, dao je svojim najvišim zvaničnicima rok od dvije sedmice da mu pošalju izvještaje o programima prevencije seksualnih napada u vojsci, kao i procjenu što je uspješno urađeno, a što nije.

Austinov dopis, od subote, ispunjava obvezu koju je dao senatorima prošle sedmice tokom saslušanja o potvrdi. Obećao je da će se odmah pozabaviti problemima seksualnih napada i uznemiravanja u vojničkim redovima.

"Ovo je pitanje liderstva", rekao je Austin u svom dopisu ispisanom na dvije stranice. "Mi ćemo biti lideri."

Senator za senatorom zahtijevao je da sazna šta Austin planira da učini u vezi s problemom s kojim su se odbrambeni i vojni lideri borili godinama. Izvještaji o seksualnim napadima neprestano su rasli od 2006. godine, prema izvještajima odjela, uključujući skok od 13% u 2018. i porast od 3% u 2019. Podaci za 2020. godinu još nisu dostupni.

Povećanje 2018. godine podstaklo je ljutnju Kongresa oko tog pitanja, a zakonodavci su u više navrata pozivali na akciju, uključujući promjene u Zakoniku o vojnoj pravdi.

"Saglasni ste da ne možemo nastaviti raditi na isti način na koji smo radili prethodnu deceniju?", rekla je senatorica Kirsten Gillibrand, iz New Yorka, tokom saslušanja o potvrdi Austina. "Mogu li računati na vašu opredjeljenost da budete neumoljivi po tom pitanju dok ne zaustavimo pošast seksualnog nasilja u vojsci?"

Austin se usaglasio rekavši senatorima: "Ovo započinje sa mnom i možete računati na mene da ću se tome posvetiti prvog dana."

Tehnički, direktiva je stigla drugog dana. Austin je u Pentagon stigao u petak nešto poslijepodne, ali prve sate na funkciji šefa odbrane proveo je na sastancima s ključnim liderima do prelaska na svoj novi posao. U subotu je ponovno bio u Pentagonu, obavljajući pozive sa kolegama širom svijeta, te je potpisao dopis.

Tokom saslušanja, ali i u dopisu, Austin je priznao da se vojska već dugo bori s ovim problemom, ali mora učiniti više.

Direktiva je pozvala svakog lidera da dostavi sažetak mjera koje se tiču seksualnih napada i uznemiravanja, a koje su poduzeli u posljednjih godinu dana i koja su se pokazala obećavajućim, kao i procjenu onih koje nisu. Zatražio je relevantne podatke tokom posljednje decenije, uključujući napore za podršku žrtvama.

"Uključite u svoje izvještaje razmatranje novih pristupa bilo kojem od ovih područja", rekao je, dodajući da se "ne smijemo bojati da postanemo kreativni."

Austin je rekao da sljedećih dana planira biti domaćin sastanka s visokim zvaničnicima.

Nate Galbreath, vršilac dužnosti direktora Ureda za prevenciju i odgovor na seksualne napade u Pentagonu, rekao je prošlog aprila da je oprezno optimističan da niži porast u 2019. sugeriše trend smanjenja napada. Međutim, rekao je da je to previše teško reći, jer se seksualni napadi znatno manje prijavljuju.

Galbreath i lideri vojne službe tokom godina konstantno su radili na novim programima, uključujući povećano obrazovanje i osposobljavanje, kao i napore da se ohrabre pripadnici službe da intervenišu kada uoče lošu situaciju. Prošle godine zvaničnici su najavili novi potez da se iskorijene serijski prestupnici.

Mnoge žrtve ne podnose krivične prijave, što znači da istražioci ne mogu progoniti te navodne napadače. Prema novom sistemu, žrtve koje ne žele podnijeti javnu krivičnu prijavu potiču se na povjerljivo pružanje detalja o svom navodnom napadaču kako bi istražioci mogli vidjeti jesu li bili umiješani u druga krivična djela.

Galbreath i drugi takođe su tvrdili da je, barem na početku, porast prijava bio dobar znak, jer je pokazao da su žrtve spremnije istupati, sugerišući da su postale sigurnije u pravosudni sistem.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG