Linkovi

Uragan Michael jača na putu do Floride, krenule i evakuacije


Satelitski snimak uragana Majkl
Satelitski snimak uragana Majkl

Uragan Michael ojačao je u drugu kategoriju, dok se kreće ka sjeverozapadnom dijelu Floride, gde je stanovnicima naređeno da se evakuišu zbog očekivanih opasnih talasa, vjetra i kiše.

Naredba za evakuaciju izdata je za desetine hiljada stanovnika priobalnih područja, u devet okruga, dok se oluja kreće iznad Meksičkog zaliva, praćena vjetrovima jačine do 155 kilometara na sat.

Uragan bi mogao da ojača u treću kategoriju prije nego što pogodi kopno, potencijalno kao najsnažnija oluja koja je pogodila sjevernozapadni dio Floride poslednjih najmanje deset godina.

"Uragan Michael je ogromna oluja, koja je sve opasnija. Za 12 sati će biti očigledne posljedice. Sada je vrijeme da se pripremimo", rekao je na konferenciji za novinare u utorak guverner Floride Rick Scott.

Scott je upozorio na moguće smrtonosne posljedice plimnih talasa, koji bi mogli da dostignu visinu od gotovo 4 metra iznad normalnih nivoa mora, dok bi vjetrovi mogli da dostignu jačinu od 177 kilometara na čas.

Guverner Floride zatražio je od stanovnika ugroženih područja da ne ignorišu upozorenja i poručio da "niko ne može da preživi takve talase".

Dok se Michael kreće iznad otvorenog mora, naftne kompanije zaustavile su gotovu petinu proizvodnje u Meksičkom zalivu, i evakuisale radnike sa 10 platformi.

Prema procjenama meteorologa, uragan će dijelove Floride pogoditi u srijedu, dok su stanovnici duž 480 kilometara duge obale upozoravaju da se pripreme za dolazeću oluju.

U 35 okruga na Floridi je proglašeno vanredno stanje, a u pripremama za nevrijeme pomaže oko 1.250 pripadnika Nacionalne garde.

Državne službe, škole i univerziteti u sjeverozapadnim okruzima biće zatvoreni do kraja nedelje. Sve su veći redovi na benzinskim pumpama,a rafovi u prodavnicama ispražnjeni. Vanredno stanje proglašeno je i u susjednoj Alabami.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG