Linkovi

Uragan Lane prijeti Havajima


Uragan Lane se približava Havajima (satelitska fotografija)
Uragan Lane se približava Havajima (satelitska fotografija)

Uragan Lane prijeti da udari na Havaje u četvrtak. Škole, poslovni objekti i vladine kancelarije su zatvorene, a stanovnici su napravili zalihe hrane i vode i uglavnom su zatvoreni u svojim kućama.

Skloništa su otvorena na Velikom ostrvu i ostrvima Maui, Molokai i Lanai. Tom Davis iz havajske Agencije za vanredne situacije je apelovao na one koji nisu direktno ugroženi uraganom da ne idu u skloništa jer nema dovoljno mjesta.

Oluja sa vjetrovima jačine od 230 kilometara na sat je kategorije 4 ili 5 po snazi. Nacionalna meteorološka služba upozorila je da se očekuju poplave i klizišta, i da će pasti više od 50 cm kiše.

Predsjednik Donald Trump proglasio je vanrednu situaciju u srijedu i naložio da federalne službe pomognu lokalnim i državnim. Guverner Havaja David Ajg je takođe potpisao ukaz o pružanju pomoći onima koji budu pogođeni uraganom.

U centralnom Pacifiku su uragani rijeđi nego u ostalim dijelovima, i dogodi se samo 4 ili 5 oluja godišnje. Hawai su rijetko pogođeni.


  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG