Linkovi

Isaias protutnjao pored Floride - ide prema Istočnoj obali


Plaža Vero na Floridi tokom udara tropske oluje Isaias (Foto: AP/Wilfredo Lee
Plaža Vero na Floridi tokom udara tropske oluje Isaias (Foto: AP/Wilfredo Lee

Tropska oluja Isaias prošla je istočnom obalom američke države Florida donoseći sa sobom jak vjetar i obilne padavine.

Prema prognozama meteorologa Isaias se kreće Istočnom obalom i očekuje se da će u utorak stići do gradova Vašington, Filadelfija i Njujork - prije nego što se uputi ka regionu Nove Engleske koji obuhvata države Mejn, Vermont, Nju Hempšir, Masačusets, Konetikat i Roud Ajlend.

U okviru mjera predostrožnosti vlasti Floride zatvorile su plaže, parkove i centre za testiranje na koronavirus. Iako zvaničnici ne očekuju da će biti neophodna evakuacija građana, ipak pokušavaju da pripreme skloništa i da obezbijede da se u njima poštuju mjere socijalnog distanciranja da bi se spriječilo širenje virusa.

Guverner Floride poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana. Obilne kiše usljed oluje trebalo bi da počnu da padaju na Floridi u subotu i da stignu do dvije Karoline početkom sljedeće sedmice.

U Sjevernoj Karolini, guverner Roj Kuper takođe je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Okrakok, koje je pogodio poslednji uragan Dorijan.

Na Bahamima, zvaničici su evakuisali ljude u Abaku i na istočnom kraju Grand Bahama, koji su živjeli u privremenim objektima još od uragana Dorijan.

Ranije, dok je još bio tropska oruja, Isaias je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdijevanja strujom i manje odrone zemljišta.

U Dominikanskoj Republici jedan čovjek je izgubio život usljed strujnog udara izazvanog padom električnog kabla, javio je AP.

Predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju za Portoriko, koji se još nije u potpunosti oporavio od uragana Marija 2017. i nedavne serije zemljotresa.

Isaias je deveta oluja sa imenom tokom burne sezone uragana na Atlantiku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG