Linkovi

Akcije spašavanja, obnove kuća i čišćenje puteva, dok oluja Idalia ide ka Atlantiku


Kamioneti i drugi ostaci u kanalu u Horses Beachu, Florida, nakon prolaska uragana Idalia, 30. augusta 2023.
Kamioneti i drugi ostaci u kanalu u Horses Beachu, Florida, nakon prolaska uragana Idalia, 30. augusta 2023.

Tropska oluja Idalia krenula je ka Atlantiku nakon što je izazvala jake pljuskove i razorne vetrove na Floridi i u Georgiji i jaku kišu u Sjevernoj Karolini.

Nacionalni centar za uragane javlja o brojnim poplavama u priobalnim dijelovima Sjeverne Karoline. U toku su akcije spašavanja i obnove u dijelovima zemlje koji je uragan prošao u srijedu, a za sada je objavljeno da je jedna osoba stradala u Georgiji.

Muškarac je poginuo nakon što je na njega palo drvo, dok je pokušavao da skloni drugo drvo koje je palo na autoput, kaže šerif okruga Lowndes u Georgiji Ashley Paulk za CNN.

Zvanično na Floridi još nije potvrđena smrt jedne osobe, prema posljednjim informacijama guvernera Rona DeSantisa. Za sada nije jasno, kako prenosi CNN, da li tu ubraja i što je saobraćajna policija u toj saveznoj državi potvrdila da su dvije osobe poginule u dvjema odvojenim saobraćajnim nesrećama nekoliko sati prije udarca Idalije.

Predviđena putanja za Idaliju mogla bi je odvesti do Bermuda i dalje kao tropsku oluju, očekuje se u nekom trenutku u nedjelju. Ostrvo se u srijedu suočilo sa kišama usled još jednog uragana, nazvanog Franklin.

Zbog Idalije je ostalo bez struje skoro 500.000 potrošača na Floridi i u susjednoj Georgiji, dok je oluja poplavila priobalna područja Floride i izazvala najmanje jedan tornado u Južnoj Karolini.

Oluja je stigla do kopna sa vjetrovima od oko 200 kilometara na sat i poredi se sa uraganom iz 1896. godine kao najjačim ikada koji je pogodio sjeverni dio Floride.

Vlasti su saopštile da su najmanje dvije osobe poginule u saobraćajnim nesrećama na Floridi koje je izazvalo nevrijeme, dok je Georgia prijavila jedan smrtni slučaj povezan sa olujom.

U pripremama za spasavanje i popravku, aktivirano je oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde, a više od 30.000 komunalnih radnika bilo je u pripravnosti uoči dolaska oluje.

U izvještaju su korištene neke informacije agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG