Linkovi

Ostaci uragana Beryl proširili kišu u unutrašnjost, nakon što su u Teksasu poginula 3 osobe


Posljedice uragana Beryl u Hustonu
Posljedice uragana Beryl u Hustonu

Ostaci oluje koja je pogodila južnu američku državu Teksas dok je uragan Beryl u utorak širio obilne kiše dalje u unutrašnjosti, nakon što su u Teksasu poginule najmanje tri osobe i više od 3 miliona domova i poslovnih objekata isključeno iz strujne mreže.

Američki Nacionalni centar za uragane prognozirao je da će se središte oluje u narednim danima pomaknuti do Velikih jezera, šireći kišu širom Arkanzasa, Misurija, Ilinoisa, Kentakija, Indijane, Tenesija, Ohaja i Mičigena.

Vlasti u Teksasu upozorile su da bi mogli potrajati dani za obnavljanje struje. Hjuston, četvrti po veličini grad u SAD, bio je među oblastima koje je najteže pogodila oluja jer je izašla na obalu u ponedeljak rano ujutru uz maksimalnu brzinu vetra od oko 130 kilometara na sat.

Potporučnik Teksasa Dan Patrick rekao je da su dvije osobe poginule u padu drveća, dok se još jedna osoba udavila.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik Joe Biden izrazio saučešće u telefonskom razgovoru kasno u ponedjeljak s gradonačelnikom Hjustona Johnom Whitmireom i obećao podršku građanima Teksasa u naporima za oporavak.

Oluja je takođe primorala aviokompanije da otkažu 1.300 letova, a naftne kompanije da povuku posade sa platformi u Meksičkom zalivu.

Prije nego što je udario u Teksas, Beryl se kretao Karibama, ubivši tri osobe u Venecueli, tri osobe u Grenadi, tri osobe u St. Vincentu i Grenadinima i dvije osobe na Jamajci.

Beryl je udario i na meksičko poluostrvo Jukatan prije nego što je prešao Meksički zaljev i krenuo prema Teksasu.

Oluja je postavila rekord kao najranija koja je dostigla snagu kategorije 5 tokom sezone uragana na Atlantiku koja traje od juna do novembra.

Neke informacije za ovu priču dali su The Associated Press i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG