Linkovi

Uragan Beryl jača kako se približava Hustonu. Upozorenja na 'smrtonosnu oluju'


Znak obavještava vozače da se pripreme za uragan Beryl 7. jula 2024. u Portlandu u Teksasu.
Znak obavještava vozače da se pripreme za uragan Beryl 7. jula 2024. u Portlandu u Teksasu.

Uragan Beryl je ojačao dok se približava obali Teksasa, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), primoravajući na zatvaranje velikih naftnih luka, otkazivanje letova i upozorenje da će to biti smrtonosna oluja za pogođene zajednice.

Beryl, najraniji zabilježeni uragan kategorije 5, prošle sedmice je zahvatio Jamajku, Grenadu, St. Vincent i Grenadine, rušivši kuće i dalekovode i usmrtivši najmanje 11 ljudi.

Oluja je oslabila nakon smrtonosnog razaranja preko Kariba, ali je ojačala u uragan kategorije 1 dok je prešla tople vode Meksičkog zaljeva.

Dok u ponedjeljak stigne do kopna u blizini Hustona, mogla bi biti oluja kategorije 2.

"Očekuje se dodatno jačanje prije obale Teksasa", rekao je NHC u svom najnovijem savjetu.

Vršilac dužnosti guvernera Patrick u nedjelju je proglasio 120 okruga područjima katastrofe uoči oluje i upozorio da će Beryl "biti smrtonosna oluja za ljude koji su direktno na njenom putu".

Školski sistemi - uključujući najveći u državi, u Hustonu - rekli su da će biti zatvoreni kako se oluja približi. Avio-kompanije su otkazale stotine letova, a zvaničnici su naredili nekoliko evakuacija u gradovima na plaži.

Satelitska slika Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA)/GOES prikazuje tropsku oluju Beryl u 14:56 UTC 6. jula 2024. u Meksičkom zaljevu.
Satelitska slika Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA)/GOES prikazuje tropsku oluju Beryl u 14:56 UTC 6. jula 2024. u Meksičkom zaljevu.

Zatvaranje velikih luka za otpremu nafte oko Corpus Christi, Galvestona i Hustona uoči oluje moglo bi da poremeti izvoz sirove nafte, isporuke sirove nafte u rafinerije i motorno gorivo iz fabrika.

Većina proizvodnje nafte i plina na moru sjevernog Zaljeva je istočno od Berylove prognoze.

Neki proizvođači nafte, uključujući Shell i Chevron, evakuisali su osoblje sa svojih platformi za proizvodnju na moru u Meksičkom zaljevu uoči oluje.

Citgo Petroleum Corp je rekao da planira da rafinerija Corpus Christi radi na minimalnoj proizvodnji kako se oluja kreće uz obalu.

Gibson Energy, koja upravlja velikim naftnim terminalom u Corpus Christi, rekla je da se operacije nastavljaju, ali da će poduzeti daljnje korake ovisno o prognozi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG