Linkovi

Unatoč protivljenju republikanaca, američki savezni proračun i dalje pomaže organizaciju Planned Parenthood


Klinika za pobačaje
Klinika za pobačaje

Kirsten Gilibrand: "Kad protivnici Planiranog roditeljstva žele ukinuti financiranje te organizacije oni udaraju na siromašne i ugrožene žene, na detekciju raka, prenatalnu skrb, rano otkrivanje seksualno prenosivih bolesti…svih zdravstvenih faktora koji naše obitelji čine sigurnima. To je neprihvatljivo."

Maratonska borba oko američkog državnog proračuna za aktualnu fiskalnu godinu okončana je dvostranačkim sporazumom u Kongresu u četvrtak. Sporazum je bilo teško postići i zbog pitanja pobačaja, odnosno, činjenice da savezna vlada djelomično financira neprofitnu zdravstvenu organizaciju Planned Parenthood u okviru koje se godišnje obavi na stotine tisuća pobačaja.

Debatu o proračunu pratili su skupovi na temu jednog od najvećih prijepora u američkom društvu - pobačaja. U središtu je bila organizacija Planirano roditeljstvo koja godišnje od savezne vlade dobije 300 milijuna dolara - za programe kojima se poboljšava zdravlje i kvaliteta života siromašnih i ugroženih slojeva.

Konzervativci već duže vremena kritiziraju navedenu organizaciju – upravo zbog pobačaja. Pobačaj je međutim legalan u Sjedinjenim Državama. Republikanski senator Jon Kyle iz Arizone nedavno je izjavio: "Ukoliko želite pobačaj otiđite u Planirano roditeljstvo. Više od 90 posto njihovih aktivnosti otpada na pobačaje."

Planirano roditeljstvo i oni koji ga brane kažu da to nije baš tako te da ta organizacija većinu novca koristi za programe planiranja obitelji, kontracepciju, dijagnostiku raka te otkrivanje i prevenciju seksualno prenosivih bolesti. Demokratska senatorica Kirsten Gilibrand iz New Yorka ističe da zakon zabranjuje da se na pobačaje troši državni noavc: "Pobačaji se u našoj zemlji ne financiraju se sredstvima savezne vlade. Kad protivnici Planiranog roditeljstva žele ukinuti financiranje te organizacije oni udaraju na siromašne i ugrožene žene, na detekciju raka, prenatalnu skrb, rano otkrivanje seksualno prenosivih bolesti…svih zdravstvenih faktora koji naše obitelji čine sigurnima. To je neprihvatljivo."

Dogovor oko proračuna između demokratskih i republikanskih čelnika te Bijele kuće dopušta glasovanje o nekoliko pitanja - što su tražili republikanci. Jedno takvo izjašnjavanje bit će o državnom financiranju „Planiranog roditeljstva“. Republikanci tvrde da - čak ako Planirano roditeljstvo i ne koristi za pobačaje državni novac - vlada ne smije davati novac organizaciji koja ih provodi. Republikanski senator David Vitter iz Louisiane je rekao: "Prihvaćam tužnu realnosti da zakon trenutno dopušta abortus. Ova debata nije o tome treba li Planirano roditeljstvo imati pravo provoditi pobačaje niti o državnom financiranju stvarnih zdravstvenih usluga. Stvarno je pitanje trebaju li milijuni poreznih obveznika, koji se protive pobačaju, financirati ovu organizaciju."

Međutim, Planirano roditeljstvo tvrdi da osiguravanjem kontracepcijskih sredstava i uslugama planiranja obitelji pomaže smanjenju broja neželjenih trudnoća i pobačaja u cjelini. Predsjednik Obama podržava ovu organizaciju poglavito kada je riječ o suzbijanju trudnoća kod maloljetnica. O tome je govorio u predsjedničkoj kampanji 2008. godine. "Ukoliko smanjimo trudnoće tinejdžerki možemo smanjiti siromaštvo. Dobra je vijest da već bilježimo pad stope trudnoća u tinejdžerki - dijelom zahvaljujući izvanrednom trudu Planiranog roditeljstva - rekao je tom prilikom Barack Obama.

Ova organizacija "preživjela“ je ovogodišnju proračunsku bitku. No pitanje pobačaja i dalje ostaje jedno od najdubljih i najotvorenijih društvenih pitanja Amerike te je posve sigurno da će se o njemu ponovno raspravljati u budućim okršajima oko državnog proračuna.

XS
SM
MD
LG