Linkovi

Upozorenje State Departmenta: Opasnost od napada na LGBTQ zajednice širom svijeta


LGBT aktivisti na mitingu na Puškinovom trgu u Moskvi, 15. jula 2020. (F0t0: AP)
LGBT aktivisti na mitingu na Puškinovom trgu u Moskvi, 15. jula 2020. (F0t0: AP)

State Department je u petak objavio globalno upozorenje građanima SAD da postoji povećani potencijal za nasilje nad pripadnicima LGBTQ populacije, na njihovim skupovima.

Kako je rečeno, takvo nasilje bi mogle da podstaknu strane terorističke organizacije.

"Zbog mogućnosti da dođe do terorističkih napada, demonstracija ili činova nasilja protiv američkih građana i interesa, State Department savjetuje američke građane u inostranstvu da budu oprezni", navodi se u saopštenju.

Upozorenje je objavljeno dvije nedjelje pred početak "mjeseca ponosa" u Sjedinjenim Državama.

Državni sekretar Antony Blinken saopštio je da se pripadnici LGBTQ zajednice i dalje suočavaju sa užasnim vidovima stigme i diskriminacije.

U objavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, poručio je da su zaštita bezbjednosti i promovisanje dostojanstva LGBTQ osoba "ne samo moralni imperativ nego i ključna komponenta zaštite američkih nacionalnih interesa".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG