Linkovi

Upozorenje OSCE-a vlastima RS: Najavljeni zakon o kleveti je u suprotnosti sa međunarodnim standardima


Austria Russia Ukraine OSCE
Austria Russia Ukraine OSCE

Nakon odluke Vlade Republike Srpske, entiteta u BiH, da vrati krivično djelo klevete u Krivični zakonik RS, stiže upozorenje Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju - OSCE.

"Bosna i Hercegovina je 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području. U ovom kontekstu, ovo vidimo kao korak unazad u ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade", stoji u upozorenju predstavnica OSCE-a za slobodu medija Terese Ribeiro i šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Briana Aggelera.

“Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS-a iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine.” navedeno je u pismu potpisanom u Beču i Sarajevu.

“Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS.”

Ranije su na namjere vlasti entiteta RS upozorile i krovne novinarske organizacije.

Kriminalizacija klevete u RS - opasnost za medije i građane
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

“Pažljivo ćemo pratiti ovu situaciju u skladu sa našim mandatima. Takođe ćemo i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama. Vlasti RS imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu”, poručuju iz OSCE-a.

Vlasti RS-a napravili su već niz koraka kako bi propisali drakonske kazne za građane i medije u slučaju verbalnih prekršaja, što profesionalna medijska zajednica tumači kao gušenje slobode govora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG