Linkovi

Povećana prijetnja od izbijanja nasilja u SAD


ARHIVA: Pristalice prava na abortus protestuju ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu.
ARHIVA: Pristalice prava na abortus protestuju ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Pucnjava u školi u Teksasu, predstojeća odluka Vrhovnog suda o abortusu i nezadovoljstvo zbog stanja bezbjednosti na američko-meksičkoj granici mogli bi da američke ekstremiste podstaknu na nasilje, ocijenio je Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost (DHS) u utorak.

Prijetnja nasiljem usmjerena protiv demokratskih institucija, političara i političkih stranaka će se vjerovatno povećati pred izbore za Kongres u novembru, naveo je DHS u najnovijem Biltenu Nacionalnog savjetodavnog sistema za terorizam.

To je šesto takvo upozorenje koje je Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost objavio od januara 2021, kada su američki zvaničnici usmjerili novu pažnju na domaće prijetnje nakon što su pristalice tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa napale Kapitol 6. januara te godine.

Pucnjave koje su se u maju odigrale u Uvaldeu u Teksasu i Buffalu u New Yorku izazvale su pohvale nekih pojedinaca na internetu, koji su pozvali druge da izvrše slične napade.

Naoružani mladić ubio je 19 djece i dvoje nastavnika u Uvaldeu. Pristalica ideje o superiornosti bjelačke rase ubio je desetoro crnaca u jednoj samoposluzi u Buffalu.

"Građani koji predstavljaju potencijalnu prijetnju su nedavno bili podstaknuti na nasilje faktorima kao što su njihova lična nezadovoljstva, reakcija na aktuelne događaje i pripadanje nasilnim, ekstremističkim ideologijama uključujući rasno ili etnički motivisani nasilni ektremizam ili pak ekstremizam protiv vlade i autoriteta", navodi se u savjetodavnom uputstvu DHS-a.

Što se tiče prava na abortus, u dokumentu se navodi da su i pristalice i protivnici aborutsa pozivali na nasilje na javnim forumima uoči očekivane odluke Vrhovnog suda da poništi istorijsku odluku iz 1973. godine u slučaju Rou protiv Vejda kojom je procedura legalizovana na nacionalnom nivou.

Neki domaći ekstremisti takođe izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što su SAD "nemoćne ili nespremne da obezbijede američko-meksičku granicu i pozivaju na nasilje da bi se zaustavio dolazak nedokumentovanih imigranata", upozorava se u biltenu.

DHS navodi da odgovara na te prijetnje u partnerstvu sa lokalnim vladama, privatnim sektorom i lokalnim zajednicama širom zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG