Linkovi

Uoči početka japanskog godišnjeg lova na kitove, aktivisti Sea Shepherda spremni na najveće žrtve da ih spase


Brod "Bob Barker", organizacije Sea Shepherd, u luci Sydneya, 17. listopada 2011.

Sea Shepherd šalje tri broda da aktivno ometaju japanske kitolovce, ali Tokio upozorava da će ih zaštititi

Zaštitari prirode u Australiji kažu da su spremni riskirati vlastite živote da zaustave japanski kitolov u Južnom oceanu. Tokio je početkom ovog mjeseca objavio da će nastaviti svoj redoviti godišnji lov na kitove usprkos međunarodnom pritisku. Australija kaže da će, pak, nastaviti pravni postupak pred Međunarodnim sudom pravde da zaustavi lov, dok radikalna organizacija Sea Shepherd kaže da se priprema za nasilne konfrontacije u ledenim južnim vodama.

Veganski ratnici na brodu Bob Barker, organizacije Sea Shepherd, kažu da su voljni i na najveću osobnu žrtvu kako bi spasili kitove u Južnom oceanu od japanskih harpuna. Član posade Benjamin Potts kaže da njegovi kolege shvaćaju i prihvaćaju opasnosti koje im predstoje: "Čovjek stavlja život u opasnost na tim putovanjima. Nitko ne želi umrijeti za kitove, ali svi smo spremni riskirati živote i, za nadati se, spasiti te vrste od izumiranja ili da budu ubijene u lovu."

Organizacija Sea Shepherd nalazi se u Sjedinjenim Državama, ali svoje kampanje kraj Antarktika pokreće iz australskih luka. Ove godine, oni planiraju poslati tri broda da ometaju japansku flotu kitolovaca. U odgovor, Tokio upozorava da će japanski brodovi imati bolje osiguranje nego ranije i da će ih pratiti patrolna plovila.

Raniji su sukobi rezultirali potonućem jednog broda organizacije Sea Shepherd i nekoliko 'zamalo potonuća'. Aktivisti Sea Shepherda su, zna se, bacali na kitolovce smrdljive kiselinske bombe, a kitolovci su se osvećivali vodenim topovima i vrlo snažnim zvučnim topovima koji ispaljuju zvučne valove visokih i niskih frekvencija.

Benjamin Potts kaže da je izravna akcija učinkovita protiv kitolovaca: "Takva taktika djeluje! Otići tamo dolje i samo mahati transparentima ili snimati što oni rade, to pošalje poruku svijetu da se lov na kitove još uvijek događa, ali nema stvarnog odraza na živote konkretnih kitova. Oni kitovi koje se lovi ipak budu ubijeni."

Dae Levine, iz australsko-pacifičkog ogranka organizacije Greenpeace, preferira više diplomatski pristup. Njezina organizacija neće poslati brodove da potjeraju kitolovce, ali Levine vjeruje da njihovi napori da promijene stavove japanskog stanovništva polagano daje rezultate.

"Oni sada vide kako je njihova vlada uključena u temeljno korumpiranu industriju. Ne radi se samo o povijesti, o tradiciji, radi se ustvari o korupciji i o novcu. A, što više smo u stanju iznositi tu stranu priče, što više smo u stanju uvjeriti japanski narod da se ne radi o tome da njihova vlada štiti neku njihovu tradiciju, nego da štiti neke ljude koji se bogate, to ćemo bolje rezultate polučiti i doživjeti promjenu među samim Japancima," kaže Levine.

No, za posadu broda Bob Barker, koji će isploviti iz svoje baze u Sydneyu u prosincu, daljnja konfrontacija s kitolovcima izgleda neizbježna. Uz to, prilično zloslutno, organizacija Sea Shepherd ovogodišnju svoju kampanju naziva 'Božanski vjetar', što se na japanskom shvaća – prema njihovom vlastitom nazivu iz Drugog svjetskog rata – kao 'kamikaze'.

Dr. Tim Stephens, specijalist međunarodnog prava pri Sveučilištu Sydney, smatra da su metode organizacije Sea Shepherd upitne: "Prema jednom tumačenju, to je piratstvo. Prema nekim interpretacijama UN-ove Konvencije o pravu mora, može se smatrati piratstvom. Moj stav je da je to protupravno ometanje nekog plovila, u suprotnosti s nekim protuterorističkim konvencijama koje postoje sa svrhom zaštite brodova i neplovnih postrojenja, kao što su naftne platforme u oceanima. Sea Shepherd pokušava ići što bliže mogu rubu zakonitosti, bez da ga prekorači i nađe se na sudu pod optužbom piratstva."

Australska vlada želi da Međunarodni sud pravde zaustavi Japan u lovu kitova, ali bi se do konačne odluke moglo čekati još dvije, tri godine. Ukoliko ne bude u međuvremenu postignuta izvjesna dogovorna nagodba, vjerojatno je da će se sukobi u Južnom oceanu intenzivirati.

Komercijalni kitolov je protuzakonit već 25 godina, ali je Japanu dozvoljen ulov od oko tisuću kitova godišnje u svrhu – kako ustraje Tokio – znanstveno-istraživačkih programa. Kritičari japanske prakse kažu da se u svakom smislu, osim naziva, radi o komercijalnom kitolovu.

XS
SM
MD
LG