Linkovi

Uoči NATO samita Austin dočekuje šefa odbrane Ukrajine


Američki ministar odbrane Lloyd Austin, desno, pozdravlja ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, lijevo, u Pentagonu 6. decembra 2023. u Washingtonu.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin, desno, pozdravlja ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, lijevo, u Pentagonu 6. decembra 2023. u Washingtonu.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin trebao bi u utorak biti domaćin razgovora s ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom na sjednici za koju Pentagon kaže da će pokazati podršku SAD za sigurnost Ukrajine.

Razgovoridolaze sedmicu prije nego što Sjedinjene Države budu domaćin samita NATO-a na kojem je na vrhu dnevnog reda vojna podrška Ukrajini da joj pomogne u odbrani od ruske invazije.

Sekretar Austin i ministar Umerov razgovarat će o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, pitanjima regionalne sigurnosti i načinima za jačanje odbrambenog partnerstva između Sjedinjenih Država i Ukrajine”, rekla je zamjenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Singh novinarima u ponedjeljak.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je domaćin razgovora u utorak s Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskyyja.

Sjedinjene Države su daleko najveći podržavalac Ukrajine u više od dvije godine otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu.

Američka vojna pomoć ponovo pritječe ukrajinskim snagama nakon nekoliko mjeseci zastoja u političkom zastoju u američkom Kongresu.

Zelenskyy je u video obraćanju kasno u ponedjeljak rekao da očekuje da će ovaj mjesec “donijeti još više snage Ukrajini, posebno u zaštiti našeg neba i postizanju stvarne sigurnosti naše zemlje”.

"Oružje dugog dometa, borbeni avioni za Ukrajinu - dovoljnog kvaliteta i količine, i više sistema protivvazdušne odbrane - ključni su faktori koji utiču na ceo tok ovog rata", rekao je Zelenski.

Svakodnevni ruski zračni napadi projektilima i dronovima na ukrajinske gradove natjerali su Zelenskog da traži više odbrambenih raketnih sistema i da pokuša ubrzati isporuku borbenih aviona za ukrajinske snage.

Ukrajina je također nastojala povećati svoju domaću proizvodnju dronova za napade i izvodila je vlastite zračne napade, posebno ciljajući područja duž ukrajinsko-ruske granice.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da je oborilo četiri ukrajinske zračne bespilotne letjelice iznad regije Bryansk, četiri bespilotne letjelice iznad regije Belgorod i još tri bespilotne letjelice iznad Krima koji je okupirala Rusija.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgoroda, rekao je da su u napadima povrijeđene dvije osobe i oštećen trgovački centar.

Ruski zvaničnik na Krimu prijavio je štetu na nekoliko kuća i automobila, ali nije bilo povrijeđenih.

Neke informacije za ovu priču dao je Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG