Linkovi

Uoči Blinkenove posjete SAD upozoravaju Kinu na crvenu liniju u ratu u Ukrajini


FILE - Russian President Vladimir Putin holds a meeting with Chinese President Xi Jinping via a video link at the Kremlin in Moscow, Dec. 30, 2022. (Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP)
FILE - Russian President Vladimir Putin holds a meeting with Chinese President Xi Jinping via a video link at the Kremlin in Moscow, Dec. 30, 2022. (Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP)

Sjedinjene Države upozoravaju Kinu na materijalnu i sigurnosnu pomoć Rusiji u ratu Moskve protiv Ukrajine, postavljajući crvenu liniju Washingtona uoči posjete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Pekingu početkom sljedećeg mjeseca.

U utorak, zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane za Kinu Michael Chase razgovarao je sa Song Yanchaoom, zamjenikom direktora kineske kancelarije za međunarodnu vojnu saradnju Centralne vojne komisije, prema američkom zvaničniku koji je razgovarao sa Glasom Amerike pod uslovom da ostane anoniman.

Ovosedmični vojni pregovori dolaze u trenutku kada SAD pažljivo prate sve odluke Narodne Republike Kine (NRK) kao odgovor na ruske zahtjeve za sigurnosnom pomoći. Američki zvaničnik je primio na znanje izvještaje o višestrukim posjetama Kini ruskih transportnih aviona.

"Nemam novu procjenu za ponuditi", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price prošle sedmice za Glas Amerike na pitanje da li je još uvijek procjena Washingtona da Peking ne pruža sigurnosnu pomoć Rusiji.

"Ako vidimo da NRK poduzima mjere kako bi sistemski pomogla Rusiji da izbjegne sankcije, naravno da će biti posljedica", rekao je Price.

Dvosatni razgovori u utorak uslijedili su nakon što je Kina ranije ovog mjeseca odbila američku ponudu za pregovore o razrješenju vojnih neslaganja između američkog ministra odbrane Lloyda Austina i kineskog ministra odbrane Wei Fenghea.

Tokom konferencije za novinare u State Departmentu nakon prošlosedmičnih razgovora između SAD-a i Japana 2+2, Ostin je rekao da je zamolio svog kineskog kolegu da se sastane sa američkim "na pola puta" i zadrži "otvorene linije komunikacije" kako bi izbjegao pogrešnu procjenu.

Wei odlazi u penziju u martu. Li Shangfu, novi član Centralne vojne komisije Komunističke partije Kine, smatra se sljedećim ministrom nacionalne odbrane NRK.

Lija je američka vlada sankcionisala 2018. godine zbog kineske kupovine naprednih ruskih lovaca i raketnih sistema. Ali američke sankcije ne bi spriječile Lija da održi zvanične sastanke s američkim zvaničnicima, prema zvaničniku State Departmenta.

Tokom razgovora u utorak, američki zvaničnik je za Glas Amerike rekao da je Kina također izrazila zabrinutost zbog potencijalne posjete Tajvanu novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma SAD Kevina McCarthyja. McCarthy je prošle godine rekao da će posjetiti Tajvan ako postane predsjedavajući, što bi naljutilo Kinu.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad samoupravnom demokratijom, što je Tajvan odbacio.

Američke diplomate i vojni zvaničnici istakli su da Predstavnički dom djeluje neovisno od Bidenove administracije i upozorili Kinu na pretjeranu reakciju u blizini Tajvanskog moreuza koja bi mogla dovesti do "nenamjerne" vojne nesreće.

"Ne možemo svoju vanjsku politiku držati kao taoce stvari koje Kina može ili ne mora učiniti", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

XS
SM
MD
LG