Linkovi

Unsko-sanski kanton traži izmještanje migracionih centara


U Bihaću je zasijedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom.

Predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić je izjavio nakon završenog sastanka kako ovo tijelo traži od Ministarstva sigurnosti BiH da sa Međunarodnom organizacijom za migracije i lokalnim vlastima izmjeste u roku od 30 dana migracioni centre Bira u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši.

„Po isteku ovog vremena, Vlada USK će iskoristiti što je u našoj nadležnosti, naših javnih ustanova i preduzeća, i idemo u pravcu zatvaranja ovakvih centara“, pojasnio je Ružnić.

Jedan od zaključaka na sjednici je i da nema otvaranja novih migracionih centara na području ovog kantona.

„Donijeli smo zaključak da se upusti apel Službi za poslove sa strancima BiH da bude kontinuirano prisutna na terenu sa pripadnicima unutrašnjih poslova i da nađe rješenje gdje smjestiti ilegalne migrante. Ukoliko ne postupe po našim uputama, bićemo prisiljeni kontaktirani dežurno tužilaštvo USK i poduzećemo krivični postupak za nesavjestan rad njihove službe. Drugi zaključak je poziv građanima da ne vrše ilegalan prevoz migranata i ne iznajmljuju svoje privatne objekte. U tom cilju će Kantonalna inspekcija ovih dana raditi pojačan nadzor“, kazao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Podsjetimo, Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini polovimo marta je konstatovao kako se u prihvatnim centrima nalazi oko 3.800 migranata, te da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku kojom će koordinaciju rada svih centara u USK preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG