Linkovi

UNICEF: 1 od 4 male djece živi u teškom nedostatku hrane


Philomena Irene, UNICEF-ov specijalista za ishranu, govori ženama o hrani koja će povećati unos nutrijenata, u Kaltungo Posherengu, Nigerija, 2. juna 2024. UNICEF je 6. juna saopštio da jedno od četvoro djece mlađe od 5 godina u svijetu doživljava ozbiljno siromaštvo u hrani.
Philomena Irene, UNICEF-ov specijalista za ishranu, govori ženama o hrani koja će povećati unos nutrijenata, u Kaltungo Posherengu, Nigerija, 2. juna 2024. UNICEF je 6. juna saopštio da jedno od četvoro djece mlađe od 5 godina u svijetu doživljava ozbiljno siromaštvo u hrani.

Prema izvještaju UNICEF-a objavljenom u četvrtak, jedno od četvrto djece mlađe od 5 godina širom svijeta doživljava ozbiljno siromaštvo u hrani i ranjivo je na pothranjenost koja ugrožava život.

Oko 27% djece mlađe od 5 godina - ili 181 milion - hrani se sa ne više od dvije od osam grupa hrane dnevno koje UNICEF priznaje, što agencija klasifikuje kao teško siromaštvo hranom. Kada djeca ne konzumiraju vitalne nutrijente, veća je vjerovatnoća da će doživjeti gubitak, najteži oblik pothranjenosti.

"Kada gubitak postane veoma ozbiljan, 12 puta je veća vjerovatnoća da će umrijeti", rekla je Harriet Torlesse, jedna od autora izvještaja, za AP.

Više od dvije trećine od 181 miliona male djece koja žive u teškom prehrambenom siromaštvu živi u Južnoj Aziji i podsaharskoj Africi, sa 20 zemalja koje čine 65% djece koja žive u teškom siromaštvu.

UNICEF je u izvještaju naveo da se napredak ne postiže dovoljno brzo, iako je agencija navela da je ozbiljno siromaštvo hrane među malom djecom u zapadnoj i centralnoj Africi palo sa 42% u 2012. na 32% u 2022. U izvještaju se navodi da su snažne akcije, uključujući vladine ulaganja u ishranu djece i savjetovanje o ishrani djece, doprinijela su smanjenju teškog siromaštva kod djece.

Teški nedostatak dječje hrane u Gazi je široko rasprostranjeno od početka izraelskog rata protiv Hamasa. Između decembra 2023. i aprila 2024. devet od 10 djece je živjelo u teškom nedostatku hrane, što je u izvještaju jedan od najvećih postotaka koji je zabilježen.

Izvještaj je također otkrio da se djeca u siromašnim i nesiromašnim domaćinstvima suočavaju sa nedostatkom hrane. Prema izvještaju, otprilike polovina (97 miliona) djece koja žive u teškom prehrambenom siromaštvu živi u domaćinstvima sa srednjim i višim prihodima.

Izvještaj ohrabruje širok spektar učesnika, uključujući vlade, humanitarne organizacije, prehrambenu industriju i medije, da se posvete „hrabrom i širokom odgovoru” na ozbiljan nedostatak hrane.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG