Linkovi

UNICEF: Jedno od četvero male djece živi u teškoj nestašici hrane


Philomena Irene, UNICEF-ova specijalistkinja za ishranu, govori ženama o hrani koja će povećati unos hranljivih materija u Nigeriji, 2. juna 2024.
Philomena Irene, UNICEF-ova specijalistkinja za ishranu, govori ženama o hrani koja će povećati unos hranljivih materija u Nigeriji, 2. juna 2024.

Jedno od četvero djece mlađe od pet godina širom svijeta se suočava sa ozbiljnom nemaštinom u hrani i podložno je neuhranjenosti koja ugrožava život, prema izvještaju UNICEF-a.

Oko 27 odsto djece mlađe od pet godina, ili oko 181 milion djece, ne jede više od dvije od osam grupa hrane dnevno koje UNICEF preporučuje, što agencija klasifikuje kao teško siromaštvo u ishrani.

Kada djeca ne konzumiraju vitalne hranljive materije, veća je vjerovatnoća da će doživjeti najteži oblik neuhranjenosti.

„Kada neuhranjenost postane veoma ozbiljna, 12 puta je veća vjerovatnoća da će umrijeti„, rekla je za AP Harriet Torlesse, jedna od autorica izvještaja.

Više od dvije trećine od 181 miliona male djece koja žive u teškom siromaštvu živi u Južnoj Aziji i podsaharskoj Africi, a u 20 zemalja živi 65 odsto djece u teškoj nemaštini u hrani.

UNICEF je u izvještaju naveo da se napredak ne postiže dovoljno brzo, iako je agencija navela da je ozbiljno siromaštvo u hrani među malom djecom u zapadnoj i centralnoj Africi palo sa 42 odsto u 2012. na 32 odsto u 2022.

Izvještaj kaže da su preduzete oštre akcije, kao što su vladina ulaganja u ishranu djece i savjetovanje o ishrani djece, koja su doprinijela su smanjenju teškog siromaštva kod djece.

Teška nestašice hrane za djecu u Gazi je široko rasprostranjena od početka izraelskog rata protiv Hamasa. Između decembra 2023. i aprila 2024. devet od 10 djece je živelo u teškoj nemaštini u hrani, što je u izvještaju jedan od najvećih procenata koji je zabilježen.

Izvještaj je također otkrio da se djeca u siromašnim i ali domaćinstvima koja nisu siromašna suočavaju sa teškom nestašicom u hrani. Prema izvještaju, oko polovine, 97 miliona djece koja žive u teškom siromaštvu živi u domaćinstvima sa srednjim i višim prihodima.

Izvještaj poziva širok krug zainteresovanih strana, vlade, humanitarne organizacije, prehrambenu industriju i medije, da se posvete jakom odgovoru na ozbiljno siromaštvo u hrani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG