Linkovi

UNICEF: Djeca umiru u Gazi dok se na pozive na prekid vatre ne obraća pažnja


Djeca u ruševinama na jugu pojasa Gaze. (foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Djeca u ruševinama na jugu pojasa Gaze. (foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Agencija UN za djecu UNICEF upozorila je, ako se ne prekine vatra u Gazi, da će broj žrtava nastaviti da raste i da će djeca u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi biti u još većoj opasnosti.

"Gaza je postala groblje hiljada djece", rekao je portparol UNICEF-a James Elder. "To je pakao na zemlji za sve ostale."

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je više od 8.300 Palestinaca stradalo, uključujući i 3.457-ero djece, od kada je Izrael počeo sa vazdušnim udarima - kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra. SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

"Od početka neprijateljstava u Pojasu Gaze, UNICEF je među prvima apelovao da se odmah prekine vatra kako bi mogla da se dostavlja pomoć, i da se oslobode djeca koja su oteta. Kao i mnogi drugi, apelovali smo da se prestane sa ubijanjem djece".

Washington podržava Izrael, ali je također pozvao da se zaštite civili i omogući dostava pomoći u Gazi, dok izraelska vojska nastavlja operacije protiv Hamasa.

Otkako je Izrael djelimično ukinuo blokadu Gaze, Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da je iz Egipta stiglo 143 kamiona sa hranom, vodom i medicinskom opremom.

"Prije ove eskalacije, dolazilo je oko 500 kamiona dnevno", kaže Jens Laerke, portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Ta kancelarija saopštava da nijedan od kamiona ne nosi gorivo koje je potrebno da bi jedina elektrana u Gazi mogla da proizvodi struju, da obezbeđuje generatore u bolnicama i spriječi zatvaranja malog broja pekara koje su tamo ostale otvorene.

"Gorivo nije luksuz potreban da bi se vozili skupi automobili. Od suštinske je važnosti za snabdojevanje vodom, za hitnu pomoć, bolnice i druge organizacije koje su neophodne da bi ublažile humanitarnu katastrofu u Gazi".

Izrael odbija da dozvoli isporuku goriva u Gazi zbog toga moguće "dvostruke upotrebe", odnosno zbog toga što ga Hamas može koristiti u vojne svrhe.

Također, insistira da prekid vatre nije moguć dokle god se vode borbe protiv organizacije kojoj je cilj ubijanje Jevreja i destrukcija Izraela.

"Djeca umiru jer ne mogu da dobiju medicinsku pomoć koja im je potrebna", kaže Elder.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Tijela ubijene palestinske dece u Pojasu Gaze. (foto: AP/Hatem Moussa)
Tijela ubijene palestinske dece u Pojasu Gaze. (foto: AP/Hatem Moussa)
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Tijela ubijene palestinske dece u Pojasu Gaze. (foto: AP/Hatem Moussa)

"Bez humanitarne pomoći, stradanja u ovim napadima mogu biti samo vrh ledenog brega", upozorio je Elder i dodao da će broj umrlih biti mnogo veći ako bolnicama nestanu lijekovi.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je 130 beba u Gazi u inkubatorima, a preko 60 odsto od tog broja smješteno je na sjeveru - gdje je izraelsko bombardovanje najjače.

Trenutno ima oko 50.000 trudnica, svakog dana se rodi prosječno 180 beba, a oko 350.000 ljudi pati od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i karcinom - i potrebna im je medicinska pomoć.

U UNICEF-u kažu da je od 21. oktobra poslato 25 kamiona u Gazu, ali da ih je mnogo i ostalo na granici i da ne mogu da prođu.

"Uspijevamo nešto da dopremimo, ali to je kap u moru i neprihvatljivo je", kaže Elder.

XS
SM
MD
LG