Linkovi

Pravo veta u centru pažnje u UN


ARHIVA - Delegacije drže minut šutnje na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN u New Yorku, 28. februara 2022.
ARHIVA - Delegacije drže minut šutnje na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN u New Yorku, 28. februara 2022.

Članice Ujedinjenih nacija glasale su da se pet stalnih članica Saveta bezbjednosti, kada ulože veto, pozovu da obrazlože svoju odluku pred svjetskom organizacijom.

Generalna skupština usvojila je nacrt rezolucije konsenzusom, odnosno bez glasanja. Rezoluciju je predložio Lihtenštajn, a zajednički je sponzorisalo više od stotinu zemalja.

Rezolucijom se od predsjednika Generalne skupštine zahtijeva da sazove sastanak svih 193 članica UN svaki put kada jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, ili više njih, ulože veto. Skupština će tada održati debatu o situaciji u kojoj je uložen veto, a oni koji su ga uložili biće pozvani da se obrate skupštini da objasne svoju odluku.

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti su Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države. SAD i Britanija su među ko-sponzorima mjere. Predstavnik Rusije rekao je poslije usvajanja da njegova delegacija "nije imala nikakvu želju da se pridruži konsenzusu."

“Sa pravom veta dolazi odgovornost da se u svakom trenutku radi na ostvarenju ciljeva i principa Povelje UN", rekao je ambasador Lihtenštajna Kristijan Venaveser predstavljajući tekst rezolucije. Dodao je da sve članice UN treba da imaju mogućnost da se oglase u situacijama kada je Savjet bezbednosti onemogućen da djela.

Veto je uložen 295 puta od kako su UN formirane 1945. Najviše puta veto je uložio SSSR, odnosno Rusija. Britanija i Francuska su ga koristile najmanje, posljednji put 1989. Pravo veta je zakočilo djelovanje Ujedinjenih nacija - najskoriji primjer je Ukrajina - ali takođe i tokom prethodne decenije sukoba u Siriji kao i kriza u drugim delovima svijeta.

Dok je rezolucija usvojena bez glasanja, nekoliko delegacija je reklo da se uzdržava, a najmanje jedna - Bjelorusija - rekla je da se potpuno distancira od rezultata.

XS
SM
MD
LG