Linkovi

Ruski izaslanik UN-a napustio sastanak o Ukrajini zbog evropske izjave


UKRAINE-CRISIS/UN-FOOD
UKRAINE-CRISIS/UN-FOOD

Ruski veleposlanik u UN-u Vassily Nebenzia izjurio je sa sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak dok se predsjednik Europskog vijeća Charles Michel obratio 15-članom tijelu i optužio Moskvu da svojom invazijom na Ukrajinu potiče globalnu krizu s hranom.

Michel je također optužio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, posebno navodeći izvještaje o seksualnom nasilju - u fokusu sastanka Vijeća sigurnosti - i opisujući ga kao "taktiku mučenja, terora i represije".

Tokom vlastite izjave ranije na sastanku, Nebenzia je "kategorički odbacio" sve optužbe ruskih vojnika o seksualnom nasilju, osuđujući ono što je rekao da je "laž".

Kad je napustio prostoriju Vijeća sigurnosti tijekom Michelove izjave, vidno iziritirani Nebenzia rekao je Reutersu: "Nisam mogao ostati" zbog "laži koje je Charles Michel došao ovdje distribuirati".

Obraćajući se izravno Nebenziji dok je izlazio, Michel je rekao: "Možete napustiti sobu, možda je lakše ne slušati istinu."

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara potaknula je globalnu prehrambenu krizu s porastom cijena žitarica, ulja za jelo, goriva i gnojiva. Rusija i Ukrajina čine gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija također izvoznik gnojiva, a Ukrajina je izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja.

"Gospodine veleposlaniče Ruske Federacije, budimo iskreni, Kremlj koristi zalihe hrane kao projektil protiv zemalja u razvoju", rekao je Michel u Vijeću sigurnosti. "Za ovu prehrambenu krizu odgovorna je isključivo Rusija."

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pokušava posredovati, kako on naziva, "paket dogovora" za nastavak izvoza ukrajinske hrane i ruskog izvoza hrane i gnojiva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi posjetiti Tursku u srijedu kako bi razgovarao o otključavanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG