Linkovi

SAD izdale nalog za zapljenu aviona Romana Abramoviča


ARHIVA - Ruski milijarder Roman Abramovič (Foto: AP /Matt Dunham, File)
ARHIVA - Ruski milijarder Roman Abramovič (Foto: AP /Matt Dunham, File)

Američke vlasti obezbijedile su nalog za zapljenu dva aviona, američke proizvodnje, u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča zbog leta u Rusiju bez dozvole, koja je neophodna poslije sankcija koje je Washington uveo Moskvi.

Američki Sekretarijat za ekonomiju takođe je podnio administrativnu optužnicu protiv Abramoviča, za kojeg je naveo da je u februaru imenovao djecu za korisnike "offshore entiteta" u čijem vlasništvu su letjelice Boing 787 dreamliner i Golfstream G650 ER, ali da je on nastavio da kontroliše te entitete.

Abramovič je optužen u trenutku kada američke vlasti pokušavaju da izvrše pritisak na poslovne lidere bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da ubijede Moskvu da zaustavi akcije u Ukrajini, koje Kremlj zove specijalnom vojnom operacijom.

Sekretarijat za ekonomiju naveo je da je Golfstream letio od Istanbula do Moskve 12. marta, a Boing od Dubaija do ruske prijestonice 4. marta. Oba leta bila su nakon što su 24. februara stupile na snagu restrikcije na izvoz. Abramoviču je bila potrebna dozvola za letove u Rusiju, zato što su avioni američke prozvodnje.

Federalni tužioci u New Yorku saopštili su u nalogu za zapljenu da nije izdata ni jedna dozvola za letove u Rusiju. Restrikcije su dio sveobuhvatne kontrole izvoza, koju su SAD uvele nakon invazije.

Sekretarijat za ekonomiju zatražio je uvođenje administrativnih sankcija protiv Abramoviča, uključujući novčanu kaznu do 328.121 dolar i ukidanje daljih izvoznih povlastica.

Abramovič, koji je demantovao navode da je blizak Putinu, sankcionisan je u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, a prošlog mjeseca je prodao udio u fudbalskom klubu Chelsea.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG