Linkovi

Samit UN-a o klimi: Postignut sporazum o fondu za siromašne zemlje


Predsjednik COP28 Sultan al-Džaber govori na otvaranju Samita Ujedinjenih nacija o klimi (Foto: AP/Peter Dejong)
Predsjednik COP28 Sultan al-Džaber govori na otvaranju Samita Ujedinjenih nacija o klimi (Foto: AP/Peter Dejong)

Gotovo sve zemlje koje prisustvuju Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, skraćeno COP28, saglasile su se u četvrtak da se osnuje fond koji bi siromašnim zemljama pomagao da saniraju posljedice klimatskih promjena.

Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati - domaćin konferencije - najavili su da će izdvojiti po 100 miliona dolara za novi fond "za gubitak i štetu". Britanija je obećala 51 milion, Amerika 17,5, a Japan 10 miliona dolara.

Evropska unija je kasnije saopštila da će izdvojiti ukupno 245,39 miliona, što obuhvata i 100 miliona iz Njemačke. Očekuje se da će narednih nekoliko dana biti obećano još sredstava, mada se ne očekuje da će biti dostignut cilj od 100 milijardi dolara koji su postavile zemlje u razvoju.

Predsjednik COP28 sultan Ahmed al-Džaber pozdravio je odluku o osnivanju fonda i ocijenio da je to "pozitivan signal zamaha upućen svijetu i naporima u Dubaiju".

Ovo je "prvi put da je donijeta odluka prvog dana bilo koje konferencije UN i brzina kojom smo to uradili je takođe jedinstvena, fenomenalna i istorijska. To je dokaz da možemo da osiguramo rezultate. COP28 može i daće rezultate", poručio je al-Džaber.

Siromašnije zemlje dugo su tražile osnivanje fonda za pomoć zbog klimatske krize, s obzirom na to da su bogatije države često i više odgovorne za ubrzanje klimatskih promjena, dok zemlje u razvoju trpe najveće posljedice.

"Današnje vijesti o fondu dale su ovoj konferenciji UN o klimi leteći start. Sve vlade i pregovarači moraju da iskoriste ovaj zamah da obezbijede zaista ambiciozne rezultate u Dubaiju", rekao je Simon Stiell, izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promjene.

Pojedine zemlje dovele su u pitanje dugoročnu održivost novog fonda s obzirom na to da nije poznato kako će se finansirati i kako se će sredstva dijeliti u budućnosti.

Prema nedavnom izvještaju Programa UN za životnu sredinu, procjenjuje se da će biti potrebno 387 milijardi dolara godišnje za adekvatno suočavanje sa posljedicama klimatskih promjena u zemljama u razvoju.

COP28 održava se do 12. decembra.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG