Linkovi

UN zabrinute zbog veličanja ratnih zločinaca i drugih incidenata u BiH i Srbiji


Logo Ujedinjenih nacija
Logo Ujedinjenih nacija

Komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji u kojima su pojedinci veličali osuđene ratne zločince i zločine, ciljali određene zajednice govorom mržnje i podsticali nasilje u pojedinim slučajevima.

U saopštenju od petka pominju se incidenti koji su se dogodili u više gradova u bh. entitetu Republika Srpska - Bijeljini, Prijedoru, Foči, Gacku, Višegradu, kao i u Brčko distriktu, te u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji.

U incidentima, koja su se dogodili u vrijeme pravoslavnih vjerskih praznika proteklog vikenda, grupe ljudi su uz bakljade uzvikivale ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ili su pjevali nacionalističke pjesme u kojima se poziva na zauzimanje raznih lokacija u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u saopštenju portparolke visokog komesara UN za ljudska prava Liz Throssell.

"U jednom incidentu, pojedinci su pucali dok su prolazili pored džamije", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se kaže i da postoji strah i rizik da će takvi postupci - podstaknuti kontinuiranom zapaljivom, nacionalističkom retorikom i govorom mržnje pojedinih političara - povećavati u 2022. godini, jer su u Srbiji u aprilu najavljeni izbori, a u oktobru u Bosni i Hercegovini, gdje je političko okruženje već izuzetno napeto.

Kako se dodaje, incidenti - neki na lokacijama na kojima su počinjeni zločini velikih razmjera tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao što su Prijedor i Foča - predstavljaju uvredu za preživjele, uključujući i one koji su se vratili svojim kućama nakon sukoba.

"Neuspjeh da se spriječe i sankcionišu takva djela, koja podstiču klimu ekstremne anksioznosti, straha i nesigurnosti u nekim zajednicama, glavna je prepreka za pomirenje i izgradnju povjerenja. Kao što smo više puta naglašavali, porast govora mržnje, poricanje genocida i drugih zločina i veličanje ratnih zločinaca na Zapadnom Balkanu naglašavaju neuspjeh suočavanja sa prošlošću", dodaje se u saopštenju portparolke visokog komesara UN za ljudska prava.

U saopštenju se poziva da se vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u pogledu ljudskih prava kako bi osigurale pravo na istinu, pravdu i reparaciju.

"Pozivamo ih da osude i uzdrže se od svakog zagovaranja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje", zaključuje se u saopštenju.

Zbog nacionalističkih incidenata i uvreda povratnika u nekoliko gradova u bh. entitetu Republika Srpska, Savez logoraša Bosne i Hercegovine podnio je 11. januara dvije krivične prijave državnom tužilaštvu.

Jedan od incidenata u Srbiji, koji se pominje u saopštenju UN-a, dogodio se u opštini Priboj na jugozapadu države, na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Uz bakljadu na gradskim ulicama tokom noći 7. januara, kada pravoslavni vernici proslavljaju Božić, grupa neimenovanih mladića pozivala na "pucanje u džamije", a u gradu su osvanula dva grafita podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG