Linkovi

UN podnijele žalbu SAD-u zbog izvještaja špijuniranju


Ujedinjene nacije su podnijele zvaničnu žalbu Sjedinjenim Državama zbog izvještaja da je Washington špijunirao generalnog sekretara Antonija Guterresa i druge visoke zvaničnike UN.

"Sada smo zvanično izrazili zemlji domaćinu našu zabrinutost u vezi sa nedavnim izvještajima da su komunikacije generalnog sekretara i drugih visokih zvaničnika UN-a bile predmet nadzora i miješanjaVlade SAD-a", rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric novinarima u utorak .

Izvještaji, koji se odnose na Guteresa i UN, pojavili su se kao dio gomile visoko povjerljivih američkih dokumenata koji su procurjeli i nedjeljama kružili po sajtovima društvenih medija. Oni su uključivali osjetljive informacije o ratu Rusije u Ukrajini, kao i informacije o američkim saveznicima, uključujući Izrael, Tursku i Južnu Koreju.

Dujarric je rekao da su UN poslale pismo u ponedjeljak uveče preko Misije SAD-a pri Ujedinjenim nacijama. Rekao je da do utorka popodne nije stigao nikakav odgovor.

"Jasno smo stavili do znanja da takve akcije nisu u skladu sa obavezama Sjedinjenih Država koje su nabrojane u Povelji Ujedinjenih nacija i Konvenciji o privilegijama i imunitetimu Ujedinjenih nacija", rekao je on.

Vlada SAD nije komentarisala suštinu dokumenata koji su procurjeli. Međutim, 13. aprila, u vezi sa slučajem, uhapšen je Jack Teixeira, pripadnik Nacionalne garde vazdušnog prostora osumnjičen za curenje dokumenata. On se suočava sa dvije krivične prijave: neovlašteno zadržavanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani i neovlašteno uklanjanje i zadržavanje poverljivih dokumenata.

BBC je prošle nedjelje prvi put izvestio da je Guterres možda špijuniran, uključujući njegove privatne razgovore sa zamjenicom generalnog sekretara Aminom Mohammed. Dokumenti koji su procurjeli također su sadržali zabrinutost Washington da je Guterreš previše popustljiv prema Moskvi.

Šef UN-a radio je na održavanju devetomjesečnog sporazuma o žitu koji Ukrajini omogućava da izvozi svoje prehrambene proizvode preko Crnog mora. Moskva se više puta žalila da beneficije koje je trebalo da dobije u zamjenu nisu ostvarene i prijeti da će napustiti dogovor. Ali Guterres je od početka ruske invazije na Ukrajinu bio veoma glasan da je to kršenje Povelje UN i međunarodnog prava.

"Generalni sekretar je na svom poslu već duže vrijeme", rekao je Dujarric 13. aprila na pitanje o tim izvještajima. "On je već neko vrijeme u politici i javna je ličnost. Dakle, nije iznenađen, mislim, činjenicom da ga ljudi špijuniraju i slušaju njegove privatne razgovore. Nažalost, iz raznih razloga, to omogućava da se takvi privatni razgovori iskrive i objave u javnosti."

U najnovijem izvještaju, koji je u ponedjeljak objavio Washington Post, navodi se Guterresov gnjev zbog pisma etiopskog ministra spoljnih poslova kojim se odbacuje plan šefa UN-a da pojseti region Tigraj na sjeveru Etiopije tokom posjete Etiopiji u februaru 2023. kako bi prisustvovao samitu Afričke unije. Guterres jeste posjetio Adis Abebu na putovanju, ali nije otišao u sjevernu Etiopiju.

XS
SM
MD
LG