Linkovi

Trump priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela


Predsjednik Donald Trump saopštava izjavu o priznanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela, Bijela kuća, 6. decembar 2017.
Predsjednik Donald Trump saopštava izjavu o priznanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela, Bijela kuća, 6. decembar 2017.

Predsjednik Donald Trump saopštio je da SAD priznaju Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

On je rekao da taj čin ne predstavlja ništa drugo već "priznavanje realnosti" i da ne znači odstupanje od snažne rješenosti SAD da pomognu u uspostavljanju mirovnog sporazuma prihvatljivog i za Izraelce i Palestince.

Trump je također rekao da SAD podržavaju rješenje dvije države ako obje strane pristanu na njega.

Izrael je suverena država sa pravom da kao svaka druga suverena nacija izabere svoju prijestolnicu, kazao je predsjednik Trump.

"Priznavanje te činjenice je neophodni uslov za postizanje mira. Kada sam stupio na položaj, obećao sam da ćemo razmotriti svjetske izazove otvorenih očiju i sa veoma osveženim pristupom. Ne možemo da riješimo probleme ponavljajući neuspješne strategije iz prošlosti", rekao je Trump na početku govora.

U nastavku obraćanja, Trump je kazao: ''Jerusalem je ne samo srce tri velike religije, već je sada i srce jedne od najuspješnijih demokratija na svijetu. U proteklih sedam godina, izraelski narod je sagradio zemlju u kojoj jevreji, muslimani i hrišćani, narodi svih vjera, mogu da slobodno žive i ispovjedaju svoju vjeru u skladu sa svojom savešću i uverenjima."

Predsjednik je najavio da će njegov potpredsjednik Mike Pence narednih dana posjetiti region.

Negativne reakcije

Trumpovo najavljeno objavljivanje odluke da će SAD preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem izazvalo je negativne reakcije arapskih i muslimanskih država, koje smatraju da bi odluka mogla da rasplamsa tenzije u regionu i uništi američke napore da se postigne arapsko-izraelski mirovni sporazum.

Trump je uoči govora rekao da je taj potez "trebalo davno preduzeti". Palestinci su pozvali na "tri dana gnjeva" u znak protesta zbog plana predsjednika Trumpa.

Palestinski demonstranti spaljuju zastave Izraela i SAD na protestima u gradu Gazi.
Palestinski demonstranti spaljuju zastave Izraela i SAD na protestima u gradu Gazi.

Reagovanja na potez SAD

Iranski predsjednik Hassan Rouhan osudio je Trumpovu odluku kao "pogrešnu, nelegitimnu, provokativnu i veoma opasnu". Rekao je da "Iran neće tolerisati narušavanje islamskih svetinja" i dodao da "muslimani moraju da se ujedine protiv ove velike zavjere".

Papa Franjo izrazio je "duboku zabrinutost" zbog poteza američkog predsjednika, dok je Turska sazvala sastanak Organizacije za islamsku saradnju kako bi se koordinisao odgovor.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije pomenuo to pitanje u javnosti u srijedu.

Britanski šef diplomatije saopštio je da njegova zemlja ne planira da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva.

"Zabrinuti smo zbog izvještaja koje smo čuli, jer smatramo da Jerusalem očigledno treba da bude dio konačnog rješenja između Izraelaca i Palestinaca - dogovorenog rješenja koje želimo da vidimo", kazao je Boris Jonhson.

Bijela kuća je saopštila da predsjednik "samo priznaje historijsku i savremenu realnost."

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da SAD i dalje vjeruju da "postoji dobra prilika za mir" između Izraela i Palestinaca, dok se predsjednik Trump sprema da objavi kontroverznu odluku da SAD priznaju Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

U Briselu, Tillerson je izjavio da je Trump "veoma predan bliskoistočnom mirovnom procesu".

"On ima svoj tim koji radi veoma vrijedno na tome", dodao je najviši američki diplomata.

Uoči svog saopštenja, predsjednik Trump telefonom je nazvao petoricu bliskoistočnih lidera da bi ih obavijestio o svojoj odluci - izraelskog premijera Netanjahua, palestinskog lidera Mahmouda Abbasa i još trojicu regionalnih lidera.

U saopštenju Bijele kuće se ne navodi mnogo detalja o razgovorima. Kako se kaže "lideri su takođe razmotrili potencijalne odluke u pogledu Jerusalema". Dodaje se da je Trump ponovio da je privržen nastavku izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora i naglasio značaj podrške tim pregovorima.

Zvaničnici Bijele kuće saopštili su u utorak popodne da Trump uviđa da je Jerusalem ne samo historijska prijestolnica jevrejskog naroda već i sjedište izraelske vlade od osnivanja modernog Izraela 1948. godine.

Izraelski graničar čuva američku ambasadu u Tel Avivu. (Arhivski snimak od 17. marta 2003.)
Izraelski graničar čuva američku ambasadu u Tel Avivu. (Arhivski snimak od 17. marta 2003.)

Planovi za transfer

Zvaničnici kažu da će predsjednik tražiti od State Departmenta da počne da pravi planove za premještaj američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Kako se navodi, proces bi mogao da traje godinama dok se ne pronađe odgovarajuća lokacija, obezbjedi finansiranje i sagradi nova zgrada. Do tada, Trump će potpisati uobičajeni dokument kojim se odlaže relokacija.

Po zakonu koji je 1995. godine potpisao predsjednik Bill Clinton, ambasada mora da se premjesti u Jerusalem osim ako predsjednik na svakih šest mjeseci ne potpiše dokument u kojem se ističe da bi premještaj ambasade ugrozio američku nacionalnu bezbjednost. Svaki predsjednik od Clintona je potpisivao taj dokument, uključujući i Trumpa.

"SAD zakupljuju parče zemljišta u Zapadnom Jerusalemu po cijeni od jednog dolara godišnje", podsjeća profesor historije Michael Fischbach. "Međutim, ne samo što bi moralo da dođe do velike gradnje već i do premještanja ljudi, objekata i opreme iz Tel Aviva", dodao je profesor.

Dennis Ross bio je ključni američki čovjek u bliskoistočnom mirovnom procesu pod administracijama trojice predsjednika, i sarađivao sa Izraelcima i Palestincima u postizanju Prelaznog dogovora 1995. godine. On je izjavio da Trump, po svemu sudeći, ostavlja dosta prostora za manevar i Izraelcima i Arapima u novim, izmijenjenim okolnostima.

"Veoma je važno da predsjednik stvori dosta mogućnosti za koje naši prijatelji mogu da se uhvate i kažu - suštinski ovo ne mijenja mogućnost Palestinaca, Arapa koji Jerusalem ne vide samo kao palestinsko već i kao regionalno pitanje, da njihovi stavov, zabrinutosti i aspiracije i dalje budu dio procesa pregovora, i to ovim nije eliminisano", kazao je Ross. "Po meni je to ključna stvar", dodao je.

Neki zvaničnici u Washingtonu izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti za dođe do nasilne reakcije protiv Izraela i američkih interesa u regionu.

Na pitanje da li se sekretar Tillerson "slaže" sa odlukom koja bi mogla da američke građane i vojnike na Bliskom istoku dovede u opasnost, portparolka State Departmenta izjavila je da je sekretar "jasno predočio svoj stav Bijeloj kući, kao i Sekretarijatu za odbranu. Međutim, u krajnjoj liniji to je predsjednikova odluka", navela je ona.

Američki generalni konzulat ograničio je američkim vladinim radnicima i njihovim porodicama lična putovanja u stari grad Jerusalema i Zapadnu Obalu u srijedu, zbog mogućnosti izbijanja demonstracija.

Američkim ambasadama širom svijeta naređeno je da pojačaju mjere bezbjednosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG