Linkovi

UN istražuju sjevernokorejske cyber napade u 17 zemalja


Arhiva - Čovjek korača ispred natpisa u Centru za odgovore na cyber teror Agencije za nacionalnu politiku u Seulu, Južna Koreja.
Arhiva - Čovjek korača ispred natpisa u Centru za odgovore na cyber teror Agencije za nacionalnu politiku u Seulu, Južna Koreja.

Eksperti Ujedinjenih nacija saopštili su da istražuju najmanje 30 instanci u 17 zemalja gdje su Sjevernokorejanci sproveli cyber napade kako bi ilegalno podigli novac za svoj nuklearni program i pozivaju na sankcije protiv brodova koji dostavljaju benzin i dizel gorivo toj zemlji.

Prošle nedjelje, Asošijeted pres (AP) javio je, citirajući izvještaje eksperata, da je Sjeverna Koreja ilegalno pribavila "do dvije milijarde dolara" kroz svoje sofisticirane cyber aktivnosti protiv finansijskih institucija i razmjene kripto-valuta.

Njihov dugački izvještaj, u koji je AP imao uvid, navodi da je susjedna Južna Koreja bila pod najsnažnijim udarom i da je žrtva 10 napada, a da iza nje slijede Indija koja je pretrpjela tri napada i Bangladeš i Čile sa po dva.

Po jedan napad pretrpjelo je 13 zemalja - Kostarika, Gambija, Gvatamala, Kuvajt, Liberija, Malezija, Malta, Nigerija, Poljska, Slovenija, Južna Afrika, Tunis i Vijetnam, kaže se.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG