Linkovi

Izvještaj UN: Sjeverna Koreja kroz cyber napade uzela dvije milijarde dolara za oružje


Sjeverna Koreja generisala je, kako se procjenjuje, dvije milijarde dolara za svoje oružje za masovno uništenje izvođenjem "raširenih i značajno sofisticiranih" cyber napada kojima je krala od bankarskih i transakcija kripto-valutama, kaže se u povjerljivom izvještaju UN-a u koji je Rojters imao uvid u ponedjeljak.

Pjongjang je takođe "nastavio da ojačava svoje nuklearne i raketne programe, iako nije izveo nuklearni test ili lansiranje ICBM (inter-kontinentalne balističke rakete)", kaže se u izvještaju Sekcije Komiteta Savjeta bezbjednosti UN za sankcije protiv Sjeverne Koreje, koji su sačinili nezavisni eksperti koji su posmatrali usklađenost tokom posljednjih šest mjeseci.

Sjevernokorejska misija u Ujedinjenim nacijama nije odgovorila na zahtjev za komentar nakon objavljivanja izvještaja, koji je podnijet Savjetu bezbkednosti prošle nedjelje.

Eksperti kažu da je Sjeverna Koreja "koristila cyber prostor kako bi izvodila sofisticirane napade, preko kojih je ukrala sredstva od finansijskih institucija i od razmjene kripto-valuta, kako bi generisala prihod".

Takođe su koristili cyber prostor da bi oprali ukraden novac, kaže se u izvještaju.

"cyber činioci Demokratske Republike Koreje, od kojih su mnogi operisali pod upravom Generalnog biroa za izviđanje, podigli su novac za WMD programe (oružje za masovno uništenje)", kaže se u izvještaju i navodi da je iznos procijenjen na dvije milijarde dolara.

Sjeverna Koreja formalno nosi ime Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK). Biro za izviđanje je vrhovna sjevernokorejska vojna obavještajna agencija.

Eksperti kažu da istražuju najmanje 35 slučajeva u kojima činioci DPRK napadaju finansijske institucije, razmjenu kripto-valuda i aktivnost 'bunarenja' preko kojih se zarađuju kripto-valute u nekih 17 zemalja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG