Linkovi

Šef UN-a upozorava da izmiče cilj za ograničavanje globalnog zagrijavanja


Silueta nasuprot zalazećem suncu 20. avgusta 2023. u Kanzas Sitiju, Misuri.
Silueta nasuprot zalazećem suncu 20. avgusta 2023. u Kanzas Sitiju, Misuri.

Generalni sekretar UN-a rekao je u srijedu da je svijet "u trenutku istine" za postizanje ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. za ograničavanje globalnog zagrijavanja, jer je planeta upravo doživjela 12 najtoplijih uzastopnih mjeseci u istoriji.

Istina je da skoro deset godina od usvajanja Pariškog sporazuma, cilj ograničavanja dugoročnog globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa visi o koncu“, rekao je Antonio Gutereš publici u njujorškom Američkom muzeju prirodne istorije, gde su eksponati o izumrlim dinosaurusima ponudili vlastito planetarno upozorenje.

Svjetska meteorološka organizacija izvještava danas da postoji 80 posto šanse da će globalna godišnja prosječna temperatura premašiti granicu od 1,5 stepeni u najmanje jednoj od narednih pet godina”, rekao je.

Mi igramo ruski rulet sa našom planetom“, upozorio je on u posebnom govoru o klimi ispod čuvenog plavog kita u muzeju, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Šef UN-a je rekao da 1% najbogatijih zemalja emituje onoliko zagađenja koliko i dvije trećine čitavog čovječanstva.

Rekao je da planeta emituje oko 40 milijardi tona ugljičnog dioksida godišnje i da će potrošiti svoj preostali "ugljični budžet" od oko 200 milijardi tona mnogo prije 2030. Guterres je također rekao da globalne emisije moraju pasti 9% svake godine od sada do 2030. kako bi se održala granica od 1,5 stepeni Celzijusa. Prošle godine su porasli za 1%.

Račun za klimatsku krizu nastavit će rasti bez značajnih mjera.

"Čak i ako emisije dođu do nule sutra, nedavna studija je pokazala da će klimatski haos i dalje koštati najmanje 38 biliona dolara godišnje do 2050.", rekao je Guterres.

Fosilna goriva

Klimatska kriza je prepoznatljivo pitanje Guterresovog mandata otkako je prije sedam i po godina postao najviši svjetski diplomata. On je više puta pozivao na postepeno ukidanje uglja i drugih fosilnih goriva u korist čistijih obnovljivih izvora energije poput vjetra i solarne energije - koji već proizvode gotovo trećinu svjetske električne energije.

On je podigao ulog u srijedu, pozivajući banke da prestanu financirati naftu, ugalj i plin i umjesto toga ulažu u obnovljive izvore energije. Pozvao je zemlje da zabrane reklamiranje proizvođača fosilnih goriva i rekao da bi vijesti i tehnološke platforme trebale prestati primati njihovo oglašavanje.

"Pozivam lidere u industriji fosilnih goriva da shvate da ako niste u brzoj traci za transformaciju čiste energije, dovodite svoje poslovanje u ćorsokak - i sve nas vodite sa sobom", rekao je šef UN-a, dodajući da je industrija nafte i gasa u prošloj godini uložila samo 2,5% ukupne potrošnje na čistu energiju.

Pozvao je kompanije za odnose s javnošću i lobiste da prestanu omogućavati "planetarno uništenje" industrije i odbace te klijente.

Mnogi u industriji fosilnih goriva besramno su se ozelenjavali, čak i dok su pokušavali da odgode klimatske mjere – lobiranjem, pravnim prijetnjama i masovnim reklamnim kampanjama”, rekao je.

Izravnavanje terena

Generalni sekretar je ponovio svoj stav da najviše pate oni koji su najmanje doprinijeli klimatskoj krizi — uglavnom siromašnije zemlje u Africi i male ostrvske države. Glavne ekonomije G20 proizvode 80% svjetske emisije.

“Sramota je što su najugroženiji ostali na cjedilu, očajnički se boreći da se izbore sa klimatskom krizom koju nisu učinili ništa da stvore”, rekao je.

Guterres je upozorio da bi razlika između 1,5 i 2 stepena mogla značiti opstanak ili izumiranje za neke male ostrvske nacije i obalne zajednice.

1,5 stepeni nije meta. To nije cilj. To je fizička granica”, rekao je.

Globalno zagrijavanje već šteti okeanima planete, njihovim koralnim grebenima i morskim ekosistemima, te topi morski led. Širom svijeta, velike poplave, suše, toplinski valovi, šumski požari i druge klimatske katastrofe postaju prečeste.

Generalni sekretar je rekao da mora biti više finansiranja i tehničke podrške bogatijih zemalja kako bi se ublažili klimatski uticaji i investiralo u obnovljive izvore energije za države sa nižim prihodima. Također je rekao da globalni sistem ranog upozorenja mora biti uspostavljen do 2027. godine, kako bi se zaštitili svi na Zemlji od opasnih vremenskih, vodenih ili klimatskih događaja.

Pozvao je građane da nastave da se čuje njihov glas i rekao da je vrijeme da lideri odluče na čijoj su strani.

Sada je vrijeme za mobilizaciju; sada je vrijeme za djelovanje; sada je vrijeme za isporuku”, rekao je uz ovacije. “Ovo je naš trenutak istine.

XS
SM
MD
LG