Linkovi

Sjedinjene Države uložile veto na palestinski zahtjev za članstvom u UN


Arhiv - Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija
Arhiv - Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija

Sjedinjene Države uložile su veto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na palestinski zahtjev za punopravnim članstvom u svjetskoj organizaciji.

Time je blokiran nacrt rezolucije koji bi Generalnoj skupštini UN preporučio da država Palestina bude primljena u članstvo. Velika Britanija i Švicarska su bile uzdržane, dok je dvanaest članica Savjeta bezbjednosti podržalo palestinsko članstvo.

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju rješenje o dvije države. Uloženi veto ne znači protivljenje palestinskoj državnosti - već ukazivanje da se to može ostvariti isključivo direktnim pregovorima između strana", rekao je tokom zasjedanja Savjeta bezbjednosti Robert Wood, zamenik američkice ambasadorice u Ujedinjenim nacijama.

Stav Sjedinjenih Država, stalne članice Savjeta bezbjednosti UN za koju je vezivana mogućnost ulaganja veta, je da bi uspostavljanje nezavisne palestinske države trebalo da se dogodi kroz direktne pregovore Izraela i palestinske strane, a ne u Ujedinjenim nacijama.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas veto Sjedinjenih Država označio je kao nepravedan, neetički i neopravdan.

"Sjedinjene Države osporavaju volju međunarodne zajednice koja znažno podržava punopravno članstvo Palestine", naveo je Abbas u saopštenju.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izneo je tvrdnje da palestinska strana nije ispunila kriterijume da postane punopravni član svjetske organizacije.

"To obuhvata stanovništvo, definisanu terirotiju, vladu i kapacitete za uspostavljanje odnosa sa drugim državama. Kome treba priznati status punopravnog članstva? Hamasu u Gazi? Palestinskom islamskom džihadu u Nablusu? Kome?", upitao je Erdan.

Sjednica Savjeta bezbjednosti održana je pola godine od početka sukoba između Izraela i ekstremista Hamasa u Gazi, nakon njihovog napada na područje južnog Izraela - kada je ubijeno 1.200 izraelaca i oteto njih više od 250.

U ofanzivi Izraela nakon toga, prema palestinskim izvorima koji su pod kontrolom Hamasa, u Gazi je poginulo više od 34.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG