Linkovi

Ukrajinski piloti lete transportnim helikopterima dok čekaju F-16 avione


Ukrajinski vojni helikopter i piloti u regionu Donbas, 25. januar, 2023. (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)
Ukrajinski vojni helikopter i piloti u regionu Donbas, 25. januar, 2023. (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

Dok bi ukrajinski piloti uskoro mogli da počnu da treniraju da lete sa američkim borbenim avionima F-16, analitičari kažu da ti mlazni lovci neće učestvovati na bojnom polju u skorije vrijeme. U međuvremenu, ukrajinska vojska koristi razne letjelice na terenu.

U borbi protiv Rusije, Ukrajinci koriste Mi-8, srednji dvoturbinski helikopter opremljen nenavođenim projektilima.

Višenamjenski avioni Mi-8 takođe mogu da prevoze teret i gase požare, objašnjava komandant helikopterske posade Jevgen.

Glas Amerike izostavio je njegovo prezime i drugih boraca iz izvještaja, kako bi osigurali njihovu bezbjednost.

Jevgen kaže da "postoje tri komponente uspješnog zadatka: Pogoditi mete, vratiti se živ i vratiti helikopter neoštećen u bazu."

Koordinate svake mete postavlja iskusan glavni strijelac, objašnjava drugi komandant helikoptera, Maksim.

"Vojno vazduhoplovstvo sarađuje direktno sa pješadijskim jedinicama. Prije polijetanja, primamo koordinate meta i pažljivo se pripremamo za efikasnu operaciju. Onda radimo pod uslovima snažnog suzbijanja elektronskog rata, što znači da postoje neke osjetljive nijanse tokom našeg rada", objašnjava Maksim.

Piloti su se upravo vratili sa još jednog leta. Glavni strijelac će objaviti rezultate kasnije. Ako meta nije pogođena, helikopter će biti ponovo napunjen i pripremljen za drugi let.

Maksim kaže da u prosjeku, jedna posada može da leti do četiri puta dnevno:"Želim ponovo da letim. Želim da saznam rezultate i da letim ponovo."

Konačno, glavni strijelac objavio je da je let bio uspješan – helikopteri su pogodili sve mete.

"Najvažnije je da pobijedimo i da svijet konačno shvati da imperijalna Rusija nije prijatelj, već neprijatelj", kaže Maksim.

Ukrajinski piloti će nastaviti da lete helikopterima Mi-8. Neki piloti mogli bi da počnu obuku za letenje avionima F-16 narednih mjeseci, saopštili su zvaničnici NATO-a.

Prošlog mjeseca, predsjednik SAD Joe Biden rekao je da će dozvoliti saveznicima NATO-a da obezbijede F-16 Kijevu, ali do sada niko nije saopštio planove za slanje tih aviona u Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG