Linkovi

Ukrajinske snage napale Lugansk, Medvedev poziva separatiste da se pripoje Rusiji


Arhiv - Ukrajinska vojska na putu ka Donjecku, juli 2022.
Arhiv - Ukrajinska vojska na putu ka Donjecku, juli 2022.

U kontranapadu ukrajinskih snaga na selo u Lugansku, koji sada kontrolišu ruske snage, poginulo je sedmero civila, od kojih troje djece, saopštili su ruski zvaničnici.

"U artiljerijskoj paljbi na selo Krasnoričenske poginulo je sedam civila, među kojima i blizanci rođeni 2021. i djevojčica rođena 2015. godine", saopštio je proruski Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju.

Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Ukrajinske snage objavile su da su ušle dublje u teritoriju u Donbasu, odakle se ranije povukla ruska vojska.

Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je od suštinske važnosti da se separatisti u Ukrajini na referendumu izjasne o pripajanju Rusiji.

Dmitrij Medvedev je aktuelni potpredsjednik ruskog Saveta za bezbjednost.
Dmitrij Medvedev je aktuelni potpredsjednik ruskog Saveta za bezbjednost.

​Medvedev je na Telegramu napisao da bi pripajanje samoproglašene Luganske i Donjecke republike Rusiji bilo "vitalni korak u zaštiti njihovih interesa" i da bi opravdalo upotrebu oružane sile od strane Rusije, kako bi ih zaštitila.

"Jer invazija na teritoriju Rusije se tretira kao zločin koji opravdava oružanu silu u odbrambene svrhe. Zato se Kijev i Zapad plaše ovih referenduma i zato ih baš i treba sprovesti", objavio je Medvedev.

Separatistički lideri saglasili su se da "sinhronizuju" organizaciju referenduma o pripajanju Rusiji.

Oni govore o mogućnosti pridruživanja Rusiji od 2014, kada su prvi put i pokušali da se osamostale od Kijeva. Takvu mogućnost su, kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru, najavili i proruski zvaničnici u oblastima Herson i Zaporožje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG