Linkovi

Ukrajinska vojska napreduje na jugu zemlje


Ukrajinsko oklopno vozilo u regionu Donjecka. (Foto: Reuters/Zohra Bensemra)
Ukrajinsko oklopno vozilo u regionu Donjecka. (Foto: Reuters/Zohra Bensemra)

Ukrajinska vojska ostvarila je najznačajniji proboj na jugu zemlje od početka rata – napredujući duž rijeke Dnjepar – čime je ugrožena linija snabdijevanja hiljada ruskih vojnika.

Kijev se, međutim, nije zvanično oglašavao o tome. Agencija Reuters prenosi da su ruski izvori potvrdili informacije o ukrajinskoj tenkovskoj ofanzivi koja je, kako je navedeno, napredovala desetinama kilometara duž zapadne obale rijeke Dnjepar.

Kako je navedeno u proboju je zauzet niz sela na tom području – među kojima i mjesto Dadšani, koje se nalazi na udaljenosti od oko 30 kilometara u odnosu na prethodnu liniju fronta.

Reuters prenosi da su nedavni ukrajinski uspjesi na istoku zemlje preokrenuli tok rata protiv Rusije, čak i dok je Moskva pokušavala da podigne ulog u ratu - aneksijom okupirane ukrajinske teritorije, naređivanjem mobilizacije i aktuelizacijom mogućnosti da reaguje nuklearnom odmazdom.

"Prema dostupnim informacijama ukrajinske snage su izvršile proboj", rekao je ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, ruski lider u okupiranim dijelovima ukrajinske provincije Herson.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je pod ukrajinsku kontrolu vraćeno mesto Miroljubivka.

Serhi Klan, član član regionalnog vijeća Hersona, govorio je o mjestima Osokorivka, Mikhalivka, Krešenivka i Zoloto Balka - koje su vraćene pod ukrajinsku kontrolu, ili područjima u kojima su fotografisane ukrajinske snage.

"To znači da se naše oružane snage kreću duž obala Dnjepra bliže Berislavu. Još nema zvanične potvrde tih informacija, ali na stranicima ruskih društvenih medija objavljene su fotografije koje to potvrđuju", rekao je Klan.

U izvještaju su korištene informacije Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG