Linkovi

Ukrajinska strategija obuhvata udare u unutrašnjosti teritorije pod kontrolom Rusije


Policajac blokira put koji vodi ka skladištu municije ruske vojske koje je eksplodiralo, nedaleko od sela Majskoje, Krim.
Policajac blokira put koji vodi ka skladištu municije ruske vojske koje je eksplodiralo, nedaleko od sela Majskoje, Krim.

Serija eksplozija tokom prošle nedjelje na Krimu koji je okupirala Rusija dio je nove strategije koju su ukrajinske snage primijenile u ratu, rekao je ukrajinski zvaničnik u srijedu.

Prije nedjelju dana, u napadu na rusku vazdušnu bazu na Krimu uništeno je devet borbenih aviona. U utorak je serija eksplozija potresla skladište municije u ruskoj bazi.

Rusija je najnovije napade nazvala "sabotažom".

Ukrajinski zvaničnici, koji su željeli da ostanu anonimni, rekli su za Washington Post da su ukrajinske specijalne snage odgovorne za napade na Krimu.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je za Post da je zvanični stav ukrajinske vlade da ne može ni da potvrdi, ni da porekne ukrajinsku umiješanost u napade na Krimu.

Međutim, Reznikov je također rekao za Post da je udar na ciljeve iza ruskih linija dio trenutne vojne strategije Ukrajine. On je dodao da Ukrajini nedostaje oružje koje ima domet dovoljan da bi sa teritorije pod kontrolom Ukrajine dosegli ciljevi na Krimu.

Rusija je 2014. godine oduzela poluostrvo Krim od Ukrajine. Ukrajinske vlasti su obećale da će ponovo zauzeti Krim i druge teritorije koje je sada okupirala Rusija nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

U govoru nakon napada 9. augusta, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je rat "počeo sa Krimom i da se mora završiti Krimom – njegovim oslobođenjem".

Uticaj na moral

Analitičar Oliver Aleksander rekao je za agenciju AFP da su eksplozije uticale na pad morala na ruskoj strani i podigle ga na ukrajinskoj strani.

"Krim je bio relativno bezbjedan u posljednjih šest mjeseci. Sada više nije. To čini veći pritisak na Ruse", rekao je on.

U svom noćnom video obraćanju u sredu, Zelenski je rekao: "Ukrajinski vojnici će korak po korak uništavati potencijal okupatora i doći će dan kada će neprijatelj umrijeti… kao rosa na suncu, a naša odbrana jeste i biće to sunce".

Ranije u srijedu, Zelenski je poručio ljudima na Krimu i u drugim delovima južne Ukrajine da "budu veoma oprezni" i izbjegavaju oblasti u kojima ruske snage skladište municiju i opremu.

"Razlozi za eksplozije na okupiranoj teritoriji mogu biti različiti, veoma različiti", rekao je Zelenski u svom posljednjem obraćanju. "Ali svi imaju isto značenje: uništavanje logistike okupatora, njihove municije, vojne i druge opreme, komandnih mjesta spašava živote našeg naroda."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG