Linkovi

Ukrajinski lider: Ruska pomorska sredstva više nisu sigurna u Crnom moru u blizini Krima


Krimski most
Krimski most

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy ustvrdio je u utorak da su nedavni ukrajinski napadi uskratili ruskoj floti sigurne baze i sigurne pomorske koridore u zapadnom dijelu Crnog mora, dok kijevske trupe nastoje istisnuti okupatorske snage Kremlja s poluotoka Krima.

Krim pruža podršku pozadini Moskve na bojnom polju dalje na zapadu i bio je česta meta ukrajinskih snaga tokom rata od ruske invazije na Ukrajinu.

„Ruska flota više nije sposobna da djeluje u zapadnom dijelu Crnog mora i postepeno se povlači sa Krima“, rekao je Zelenski, ne pružajući dokaze. “Ovo je istorijsko dostignuće.”

Ukrajina želi pokazati da joj je oružje vrijedno milijarde dolara koje su joj isporučili njeni zapadni saveznici omogućilo napredak u borbama, jer sukob ulazi u svoj 21. mjesec usred širokog zastoja.

S obzirom da se rat sprema da se produži u još jednu zimu i vjerovatno duboko u sljedeću godinu, Kijev tjera svoje saveznike da mu obezbjede više vojne imovine. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici se nadmeću za svjetsku pažnju sa ratom Izrael-Hamas.

Ukrajinske snage još nisu u stanju da pogode bilo koju metu na Krimu i njegovim vodama, ali ta sposobnost se približava, rekao je Zelenski na sastanku Krimske platforme, diplomatskog foruma, u Pragu putem video veze. Nije precizirao detalje.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage u utorak rano ujutro pogodile tri ukrajinska pomorska drona u Crnom moru.

Rusija je anektirala Krim, u istočnoj Ukrajini, 2014. U februaru prošle godine pokrenula je invaziju punog razmjera koja također ima za cilj aneksiju ukrajinskih provincija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje.

Od kolapsa sporazuma u avgustu prošle godine koji je Ukrajini omogućio siguran izvoz žitarica uprkos ratu, rekao je Zelenskyy, novi crnomorski izvozni koridor omogućio je isplovljavanje oko 50 brodova, a očekuje se još više od 50 polazaka.

„Ukrajina će povratiti svoju teritoriju i svoj narod“, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju. “Nećemo nikoga prepustiti okupatorima. Koristimo sva sredstva da osiguramo da se ovaj rat završi porazom okupatora.”

XS
SM
MD
LG