Linkovi

SAD: Rusija namjerava lažirati dokaze o bombardovanju zatvora u Ukrajini


U bombardovanju su poginule 53 osobe
U bombardovanju su poginule 53 osobe

Američki dužnosnici vjeruju da Rusija radi na lažiranju dokaza o prošlonedeljnim smrtonosnom napadu na zatvor u kojem su smješteni ratni zarobljenici u separatističkoj regiji istočne Ukrajine.

Američki obavještajni dužnosnici utvrdili su da Rusija želi podmetnuti lažne dokaze kako bi se pokazalo da su ukrajinske snage odgovorne za napad na zatvor Olenivka 29. jula u kojem su 53 mrtva i deseci ranjeni, rekao je američki dužnosnik upoznat s obavještajnim otkrićem za The Associated Press u srijedu.

Rusija je tvrdila da je ukrajinska vojska upotrijebila raketne bacače koje su dostavili SAD za napad na zatvor u Olenivki, naselju koje kontrolira Narodne Republike Donjeck koju podržava Moskva.

Ukrajinska vojska zanijekala je bilo kakve raketne ili topničke napade na Olenivku. Obavještajni ogranak ukrajinskog ministarstva obrane tvrdio je u priopćenju od srijede da ima dokaze da su lokalni separatisti koje podržava Kremlj bili u dosluhu s ruskim FSB-om, glavnom agencijom nasljednicom KGB-a, i plaćeničkom skupinom Wagner kako bi minirali kasarnu prije nego što su "upotrijebili zapaljivu tvar, koja dovela je do brzog širenja požara u prostoriji.”

Dužnosnik, koji nije bio ovlašten javno komentirati i govorio je pod uvjetom anonimnosti, rekao je da povjerljivi obavještajni podaci — pokazuju da bi ruski dužnosnici mogli čak postaviti streljivo iz topničkih raketnih sistema srednjeg dometa ili HIMARS-a, kao dokaz da su u napadu korišteni sistemi koje su SAD dale Ukrajini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG