Linkovi

Krenula dugo očekivana kontraofanziva ukrajinske vojske


Ukrajinski vojnici sa raketnim bacačem tokom vježbe nedaleko od linije fronta u regionu Donjecka, 8. juna 2023.

Čini se da je Ukrajina u četvrtak pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi pokušala da povrati teritoriju u istočnim i južnim dijelovima zemlje koje je Rusija zauzela u prvim sedmicama rata prije više od godinu dana.

Kijevska vlada nije objavila svoje pokrete na bojnom polju, ali su njene snage izvele veliki napad tenkovima i oklopnim vozilima u južnom regionu Zaporožja. Rusija je rekla da je osujetila početni napredak Ukrajine, zadržavši teritorijalni status quo.

Ukrajinski zvaničnici mjesecima su govorili o kontraofanzivi dok su mobilizirali jedinice koje je obučavao Zapad i prikupljali novo oružje od američkih i evropskih saveznika. Rusija je izvijestila da je Ukrajina posljednjih dana napala linije fronta koje drže moskovske trupe na istoku i jugu u pojačanim borbama.

Ukrajina bi mogla biti uključena u višemjesečne napore da povrati 20% svoje zemlje pod kontrolom Rusije.

Čini se da je jedan pravac napada prema jugu prema Azovskom moru, pokušaj da se sruši most koji povezuje kopnenu Rusiju sa poluostrvom Krim, koji je Moskva zauzela 2014. i predstavlja kritičnu bazu za njene vojne operacije.

XS
SM
MD
LG