Linkovi

Rusija ima raketne bacače u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani


Pogled na nuklearnu elektranu u Zaporoškoj oblasti
Pogled na nuklearnu elektranu u Zaporoškoj oblasti

Rusija je postavila nekoliko raketnih bacača Grad u nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštila je ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju.

KIJEV - Energoatom je rekao da je „najvjerovatniji” scenario za koji se Rusija priprema sa raketnim bacačima „granatiranje suprotne obale Dnjepra, posebno Nikopolja i Marganjeca".

Energoatom je saopštio da Rusija koristi Zaporožje u vojne svrhe od samog početka svoje invazije na Ukrajinu.

„I još jednom“, rekao je Energoatom, „pozivamo na stvaranje sigurne zone unutar i oko stanice radi njene potpune demilitarizacije i deokupacije“.

Ruski vojnik ispred nuklearke u Zaporožju
Ruski vojnik ispred nuklearke u Zaporožju

Ruske i ukrajinske snage međusobno su se napadale u kritičnim istočnim i južnim regionima Ukrajine. Borbe su bjesnile duž cijele linije razgraničenja u regionu Donjecka, a ukrajinski zvaničnik je rekao da su ruski tenkovi u četvrtak ujutro granatirali grad Avdijevku na liniji fronta.

Ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj rekao je da je Rusija rasporedila još vojnika u blizini grada Lisičanska da pokušaju da zauzmu selo Bilohorivka i opisao intenziviranje ruske vazdušne ofanzive.

U naselju Bahmut i drugim dijelovima Donjecke oblasti koji su susjedni Lugansku, u napadu je poginulo devet civila, rekao je ukrajinski zvaničnik. Ukrajinske snage su parirale baražima iz raketnih bacača.

U ukrajinskom gradu Melitopolju pod ruskom kontrolom u regionu Zaporožja, vlasti koje su postavili Rusi pozvale su ljude da se mobilišu, navodi se u saopštenju ukrajinskog vojnog generalštaba.

Rusija je od srede izvela desetine napada iz višecijevnih raketnih bacača, saopštio je ukrajinski generalštab, zajedno sa 16 vazdušnih i sedam raketnih napada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG